Česko čeká polojasný týden, teploty se budou držet kolem 20 stupňů

Česko čeká od začátku týdne převážně polojasné počasí. S výjimkou úterý, kdy vyhlásili metorologové výstrahu před ojedinělým přívalovým deštěm a silným větrem, by se přeháňky měly objevit pouze ojediněle. Mírně se ale ochladí, a hrozí dokonce ranní přízemní mrazíky. Od středy by se nejvyšší teploty měly pohybovat jen okolo dvaceti stupňů Celsia. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Pondělí bude podle předpovědi ještě slunečné, teploty na několika místech Česka dokonce překročí letních 25 stupňů, chladněji bude na severovýchodě republiky s maximy kolem 22 stupňů. 

„Odpoledne se objeví pár přeháněk a bouřek, na většině území ale nezaprší,“ uvedli zástupci ČHMÚ. 

V úterý bude přes Česko postupovat od západu studená fronta, která přinese přeháňky nebo bouřky na většinu území. Podle meteorologů budou bouřky zejména na jihovýchodě lokálně intenzivní s přívalovým deštěm, kroupami a nárazovým větrem.

Vítr může lámat větve

Meteorologové vyhlásili výstrahu od úterních 12:00 do 20:00, v tomto čase by měl ojedinělý přívalový déšť a silný vítr zasáhnout pás od jižních po východní Čechy, Moravu a Slezsko. Předpověď očekává, že v silných bouřích naprší až třicet milimetrů srážek, tedy třicet litrů na metr čtvereční.

Vítr dosáhne v nárazech rychlosti až 70 kilometrů v hodině a může lámat větve. Místy mohou padat i menší kroupy. Hrozí rozvodnění menších toků a zaplavení podjezdů a sklepů. 

Na východě a jihovýchodě mohou teploty v úterý ještě přesáhnout 25 stupňů, na západě země ale už budou maxima kolem 20 stupňů.

Od středy pak už bude ve zbytku týdne převážně polojasno nebo jasno. Teploty se podle meteorologů ale jen výjimečně dostanou nad 20 stupňů. Naopak v noci mohou nejnižší teploty klesat i ke třem stupňům, ráno pak hrozí přízemní mrazíky.