Česká národní banka se stala terčem kybernetického útoku, žádná data podle ní neunikla

Česká národní banka se v pátek ráno stala terčem cíleného kybernetického útoku, který může způsobit zpomalení či nedostupnost jejího webu. Centrální banka oznámila, že takzvaný DDoS útok nezasáhl vnitřní informační systémy ČNB a neunikla žádná data. Hackerské útoky blokují internetové služby českých bank třetí den za sebou.

Při DDoS útoku počítače ovládané hackery zahltí napadený server velkým počtem požadavků, čímž ho vyřadí z provozu. Podle antivirových firem stojí za nynějšími útoky hackeři z Ruska.

ČNB dodala, že na vyřešení situace spolupracuje s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který v podobných případech poskytuje napadeným institucím součinnost a podporu.

Ve středu postihly výpadky či zpomalení webových stránek, internetového a mobilního bankovnictví ČSOB, Komerční banku, Air Bank, Fio banku a Českou spořitelnu, ve čtvrtek měli nedostupné on-line služby klienti Raiffeisenbank a Moneta Money Bank. Problémům čelil i web pražské burzy a několika dalších institucí.