Češka dostala nový typ kardiostimulátoru. Ten jí dal šanci na život bez omezení

Události: Češka dostala nový typ kardiostimulátoru (zdroj: ČT24)

Nikola Klocová dostala v červnu jako první pacientka v Evropě nový typ bezdrátového kardiostimulátoru. Pár týdnů po zákroku nyní 23letá žena věří, že má před sebou docela normální život jako její vrstevníci – bez omezení. Kapsle uvnitř jejího srdce dokáže rozpoznat pohyby síní a tomu přizpůsobit impulsy vysílané do komor.

Situaci brala s nadhledem, s vrozenou srdeční vadou Nikole Klocové nic jiného nezbývá. I pár minut před zákrokem byla proto úplně v klidu. „Slibuju si, že bych mohla mít trošku lepší šanci na život, prostě hýbat se víc a žít normálněji,“ řekla s nadějí.

Naopak její lékař, primář kardiologického oddělení z Nemocnice Na Homolce Petr Neužil, byl nezvykle nervózní. Na operaci totiž záležel nejen osud mladé ženy, ale i nadějného programu.

Popisoval, že během operace použijí dvě stimulační elektrody. Bez podpory srdce se totiž Nikola neobejde – proto dvojí záloha. V jejím případě bylo potřeba stimulaci pravé komory přizpůsobit rytmu srdce. A právě to dvouapůlcentimetrová kapsle dokáže.

„Tento nový software umožňuje, aby mechanická aktivita síní byla snímaná tímto stejným přístrojem a aby v závislosti na mechanické aktivitě síní byla vydaná mechanická aktivita komor, což znamená, že síně a komory jsou synchronizovány,“ vysvětlil primář.

Proto bylo potřeba stimulátor umístit do ideální pozice. Pak museli čekat a ověřit, jestli funguje, jak má.

Stačilo půl hodiny a Nikola byla zpátky v pokoji. Na řadu poté přišli technici.
„Je potřeba si velmi pečlivě pohrát s tou programací, aby komorová stimulace pěkně následovala vlastní síňový rytmus, co tam ta pacientka má. Aby stimulace probíhala co nejpřirozeněji,“ vysvětlili techničtí konzultanti ze společnosti Medtronic Jan Šorf a Kateřina Novotná.

Menší a modernější

Od krabičky, kterou nosili pacienti v kapse, se za šedesát let kardiostimulátory hodně zmenšily a tím i přiblížily srdci. Nikole Klocové ten poslední pod kůží nedržel a deformoval hrudník.

„Nemohla jsem pořádně plavat, cvičit ani spát. Ta krabička mě vlastně pořád bolela. Cítím se teďka úplně volná, jak to mám v tom srdci, tak si přijdu, jako bych nic neměla,“ pochvaluje si pacientka.

Pár týdnů po zákroku tak začíná úplně nový život. Se srdcem, které teď pumpuje na sto procent, jak potvrdila kontrola. Naděje to není jen pro Nikolu Klocovou. Na rozdíl od předchozího typu bezdrátového kardiostimulátoru je tenhle vhodný pro polovinu pacientů, kteří potřebují podporu srdce.