Černošice uložily Babišovi pokutu čtvrt milionu korun. Premiér se plánuje odvolat

Černošický městský úřad uložil premiérovi Andreji Babišovi (ANO) pokutu 250 tisíc korun za přestupek proti zákonu o střetu zájmů za to, že ovládá média. Deníku Právo to řekl Václav Knotek, který premiéra v tomto správním řízení zastupuje. Černošický úřad uvedl, že jde o „nadále trvající přestupek“. Premiér reagoval, že rozhodnutí považuje za nezákonné a hodlá se proti němu odvolat.

Černošický úřad, který je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, kde premiér žije, vede s Babišem řízení o přestupku kvůli vlastnictví mediálních společností Londa a Mafra. Babiš nařčení z porušování zákona odmítá. Tvrdí, že vložením Agrofertu do svěřenských fondů ztratil vliv na holding i na všechny společnosti do něj začleněné.

Premiér je přesvědčený, že rozhodnutí  úřadu je nezákonné. „Byl jsem dvakrát prošetřován za stejnou věc. To je porušení mých základních práv,“ sdělil ČTK. Nadále trvá na tom, že splnil všechny povinnosti vyplývající ze zákona. „Toto už je jen politická hra mých konkurentů,“ dodal s tím, že se proti rozhodnutí úřadu odvolá.

Jeden z černošických úředníků, který si nepřál být jmenován, pro ČTK uvedl, že pokud by to bylo nutné, úřad se k případu ještě vyjádří, zatím k tomu ale podle něj není důvod. „Myslím, že se nemáme k čemu vyjadřovat, rozhodujeme pořád standardně tak, jak máme,“ dodal.

Podle organizace Transparency International, z jejíhož podnětu černošický úřad v případu rozhodoval, má výsledek přesah také pro veřejné zakázky a dotace skupině Agrofert. Zástupci organizace odmítli argument ministerského předsedy a jeho právníka, že neměl být prošetřován dvakrát ve stejné věci. Řekli to na čtvrteční tiskové konferenci.

Odvolat se na kraj

Městský úřad v předchozím obdobném řízení Babišovi v roce 2019 uložil pokutu dvě stě tisíc korun. Středočeský krajský úřad jako odvolací orgán však řízení zastavil, střet zájmů se podle něj neprokázal. Letos v lednu se na černošický úřad opět obrátila organizace Transparency International s tím, že disponuje novými důkazy ve věci. Černošice proto zahájily nové přestupkové řízení. V minulém týdnu úřad oznámil, že ve věci rozhodl, obsah ale nezveřejnil. „Vlastní obsah rozhodnutí Městský úřad Černošice není oprávněn zveřejnit,“ napsal na webu.

Premiér se může odvolat k nadřízenému středočeskému krajskému úřadu. Zuzana Žídková z odboru kanceláře hejtmanky sdělila, že úřadu nebylo Babišovo odvolání předloženo a ani mu není známo, zda bylo podáno.

„K otázce lhůty pro vydání rozhodnutí o odvolání obecně platí, že v případě, je-li ve správním řízení u správního orgánu prvního stupně podáno odvolání proti jeho rozhodnutí, má správní orgán prvního stupně třicetidenní lhůtu na to, aby odvolání se spisovým materiálem předložil odvolacímu správnímu orgánu. Lhůta pro vydání rozhodnutí o odvolání činí 30 dní, ve zvlášť složitých případech se prodlužuje na 60 dní,“ vysvětlila.