Černochová chce posílit zahraniční mise armády

Události: Zahraniční mise české armády (zdroj: ČT24)

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) navrhuje posílení zahraničních misí české armády. V příštích dvou letech by v nich mělo sloužit přes dva a půl tisíce českých vojáků a vojákyň. Zejména na východním okraji NATO, kam míří kvůli ruské agresi proti Ukrajině. Ve čtvrtek armáda prostřídala jednotky v Pobaltí.

Mají za sebou měsíce příprav a několik cvičení. Teď čeká vojáky většinou půl roku v Pobaltí na zahraniční misi. Například dělostřelci z Jinců od začátku roku působí v Litvě s houfnicemi Dana, absolvovali tam i ostré střelby proti cílům na moři. Nyní tam armáda poslala čerstvé síly.

„Naším úkolem je zabezpečit palebnou podporu mezinárodním bojovým jednotkám v předsunuté přítomnosti jednotek NATO,“ uvedl velitel jednotky Armády ČR v Litvě Roman Buldra.

Poprvé do zahraničí vyrazila z Jinců i pětice příslušníků aktivní zálohy, kompletní obsluha děla. Jeden z nich, Roman Máj, očekává v Litvě nové zkušenosti. „Je to takové možné završení naší kariéry v aktivních zálohách, abychom to zakončili nějakou operací s profesionály,“ poznamenal.

„Naše jednotka bude působit v kanadské sestavě a náš úkol bude zabezpečovat ochranu konvojů a ochranu míst velení,“ popsal velitel jednotky Armády ČR v Lotyšsku Ladislav Dutka.

Posílení východního křídla Aliance

Nejen Pobaltí, ale i východní křídlo Aliance obecně je nyní těžištěm zahraničních operací armády. A vláda by měla v nejbližší době rozhodovat o tom, že se přítomnost českých vojáků v regionu ještě navýší.

Včetně bojového uskupení na Slovensku by jich tam měly sloužit až dva tisíce, o osm set víc než doteď. Posílit má také mise v Bosně a Hercegovině, i když zčásti jen pohotovostí v Česku.

„Zůstáváme prakticky všude, kde už jsme, naopak navyšujeme počty, takže v roce 2025 by mělo být k dispozici 2660 vojáků,“ sdělila Černochová.

Znovu do Afriky

Po roční přestávce by armáda mohla vyslat vojáky znovu do Afriky – až třicet příslušníků speciálních sil do Mauritánie. Poslanci o tom budou teprve jednat, ale ministryně už představila návrh příslušnému výboru.

„Považuji to za dobrý návrh, který není jenom pouhá kopie toho předchozího návrhu, ale reflexe změny bezpečnostní situace tam je,“ okomentoval to bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

„Tato část Afriky je důležitá i z hlediska nějakých možných migračních vln a stabilizace je určitě na místě,“ podotkla Černochová.

Mimo základnu v Čáslavi se pak mají opět vydat gripeny a po část příštího roku převzít ochranu nebe nad Islandem.