Armáda střídá vojáky na misích, nejvíc jich zůstává na východním křídle NATO

Události: Armáda prostřídala vojáky v zahraničních operacích (zdroj: ČT24)

Česká armáda prostřídala vojáky v zahraničních operacích. Momentálně nejvyšší počet jich působí na Slovensku a v Pobaltí, kde posilují obranu východního křídla NATO. Na dvě stovky příslušníků, kteří se z misí vrátili, dostalo na pražském Vítkově vyznamenání za službu v zahraničí.

Příslušníci armády působili v Lotyšsku, Litvě nebo na Golanských výšinách, vojenští policisté se pak v posledním půlroce pohybovali v zemích západního Balkánu. Několik desítek z nich dohlíželo třeba na pořádek v Kosovu, kde v loňském roce posílili italské karabiniéry.

Velitel první jednotky Vojenské policie v Kosovu si spolupráci s italskými kolegy pochvaluje. Úkolem byly mimo jiné patroly – vojenské hlídky, sběr informací a předcházení násilí, to vše v době, kdy rozpory mezi Bělehradem a Prištinou znovu zesílily.

„Mohli jsme se podílet na činnostech, které tady v republice tolik procvičit nemůžeme – především právě schopnosti zvládání davu a demonstrací,“ vyjmenoval Koreczki. Za zvládnutí mise obdržel záslužný kříž ministryně obrany.

Zahraniční mise příslušníků české armády
Zdroj: ČT24

Hlavní působiště – Evropa

Po stažení z Afghánistánu i Mali teď zůstává těžiště zahraničních operací české armády v Evropě, na východním křídle Severoatlantické aliance. V Litvě nyní operují dělostřelci s houfnicemi Dana, v Lotyšsku pak specialisté elektronického boje, v Polsku naopak vrtulníková jednotka.

Na Slovensku čeští vojáci dokonce vedou mnohonárodní uskupení, v polovině letošního roku mají ale předat velení Španělsku. České zastoupení se zde zároveň sníží – do doby, než bude mimo jiné vyzbrojena těžká brigáda novými obrněnci a tanky. „Budeme pokračovat: v rámci tohoto roku je podporovat a v roce 2025 stejně. A kolem roku 2029 počítáme, že přebereme zpátky vedoucí roli,“ prohlásil Václav Vlček z Velitelství pro operace Armády ČR.

Naopak náměstka ministryně Jany Černochové (ODS) Daniela Blažkovce mrzí situace v Sahelu na jižním okraji africké Sahary. „Je to přesně ten region, kde bychom strašně rádi nadále působili,“ říká. Právě o případném návratu českých vojáků do některé z afrických zemí teď ministerstvo obrany jedná se zahraničními partnery.