Celníci odhalili pašeráky cigaret. Škoda na dani je zatím 120 milionů

Zásah pražských celníků (zdroj: Celní zpráva České republiky)

Pražští celníci odhalili skupinu lidí, kteří po Evropě nelegálně obchodovali s cigaretami, které vyráběli v České Lípě. Mezi dvacítkou zadržených byli Češi, Ukrajinci a další cizinci, škodu na dani celníci zatím vyčíslili na 120 milionů korun, sdělila mluvčí celníků Martina Kaňková. O případu rovněž informovala na webu Celní správy.

Na případu s názvem Střecha, který se týkal podezření ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné platby, celníci začali pracovat loni a dokončili ho letos v létě. Při vyšetřování spolupracovali s moldavskými, rumunskými a ukrajinskými úřady.

Podle mluvčí skupina vyráběla cigarety v České Lípě a skladovala je na Moravě, odkud je pak distribuovala koncovým zákazníkům po celé Evropě. „Při prověřování trestného činu celníci zadokumentovali přepravu a distribuci více než 6,5 milionu cigaret,“ uvedla mluvčí.

Zázemí skupiny pro výrobu cigaret
Zdroj: Celní správa

Doplnila, že při domovních prohlídkách celníci našli 17,7 milionu kusů nelegálních cigaret, téměř 11 200 kilogramů tabáku, řezačku a sušičku tabáku i kompletní linku na výrobu cigaret. Vedle toho zajistili třicet tisíc eur (zhruba 740 tisíc korun) v hotovosti, peníze na bankovních účtech, kamion a osobní auto BMW.

Obvinění jsou nyní ve vazbě a celníci případ předali pražským kriminalistům.