Bývalý šéf Lesů ČR Szórád dostal odškodné sto tisíc za nezákonné stíhání

Bývalý generální ředitel Lesů České republiky Daniel Szórád dostal odškodnění sto tisíc korun za stíhání v kauze údajného podvodu. Ministerstvo spravedlnosti mu zároveň zaslalo omluvu. Obžaloba vinila Szóráda z toho, že po odvolání z funkce šéfa podniku nedodržel konkurenční doložku. Soudy ale muže osvobodily.

Szórád v žádosti o odškodnění tvrdil, že stíhání poškodilo jeho pracovní i rodinný život. Podle svých slov se stáhl z veřejného života a omezil kontakt na rodinu a nejbližší známé. Ministerstvo mu za nemajetkovou újmu přiznalo sto tisíc korun a zaslalo mu omluvu. „Došlo k porušení práva žadatele nebýt trestně stíhán jinak, než z důvodů a způsobem, který stanoví zákon,“ uvedl resort.

Kauza začala v květnu 2018, kdy Szóráda z funkce ředitele Lesů ČR odvolal tehdejší ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO). Důvodem bylo údajné nezvládnutí situace kolem přemnoženého kůrovce. Po odvolání běžela Szórádovi dvouměsíční výpovědní lhůta, pak platila půlroční konkurenční doložka.

Podle obžaloby Szórád smlouvu porušil, protože začal pracovat pro lesnickou společnost LST z Trhanova. Muž se hájil, že jeho činnost s firmou LST před vypršením doložky souvisela s přípravou na budoucí povolání a že z ní neměl žádný prospěch. S tím se ztotožnily i soudy. „Jednání obžalovaného nebylo v rozporu s konkurenční doložkou. Nijak neztížil výdělečnou činnost Lesů ČR,“ řekl předseda odvolacího senátu Oldřich Rejfek.

Stíhání čelil Szórád od února 2021, pravomocný osvobozující verdikt padl loni v listopadu. V případu ještě podal dovolání nejvyšší státní zástupce Igor Stříž, Nejvyšší soud ho ale letos v červnu odmítl. „Nebylo prokázáno, že by obviněný v rozhodném období vykonával výdělečnou činnost, která by byla v rozporu s konkurenční doložkou,“ napsal soud.

Szórád se o pozici generálního ředitele podniku ucházel v loňském výběrovém řízení. Podle Hospodářských novin byl pro výběrovou komisi nejúspěšnějším kandidátem a také favoritem předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky, odmítly ho ale ostatní vládní strany. Šéfem organizace se stal Dalibor Šafařík, který následně Szóráda jmenoval ekonomickým ředitelem. V červnu ale po zrušení pozice převzal řízení oblastního ředitelství Lesů pro jižní Moravu.