Bývalý prezident Zeman je po operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu, uvedla nemocnice Motol

Události: Zdravotní komplikace Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

Bývalý prezident Miloš Zeman je po čtvrteční operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu. Jak dlouho zůstane v nemocnici v pražském Motole, nelze nyní určit, konstatovala nemocnice v tiskové zprávě. Podle ní byl exprezident operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Mluvčí bývalého prezidenta Jiří Ovčáček řekl, že Zemanovy zdravotní komplikace souvisí i s cukrovkou. Brzké uzdravení Zemanovi popřál jeho nástupce v prezidentské funkci Petr Pavel.

Zeman podle nemocnice „absolvoval hybridní výkon se zprůchodněním tepny a obnovením prokrvení“. Prognózu délky hospitalizace nelze nyní určit, dodali zástupci nemocnice. Další informace nemocnice poskytne se souhlasem Zemanovy rodiny v pondělí.

„Přeji panu prezidentovi Zemanovi rychlé uzdravení a brzký návrat z nemocnice domů,“ napsal na síti X prezident Pavel.

Kvůli náhlému nedokrvení nohy byl bývalý prezident hospitalizován ve čtvrtek. Podle informací Blesku v Motole ve čtvrtek absolvoval vyšetření, které odhalilo komplikaci, kvůli které musel Zeman v nemocnici zůstat. Mluvčí nemocnice Pavlína Danková uvedla, že důvodem hospitalizace Zemana byly komplikace související s náhlým nedokrvením v oblasti dolní končetiny způsobeným krevní sraženinou, proto ho lékaři i operovali.

Zeman je v současnosti na jednotce intenzivní péče na klinice kardiovaskulární chirurgie. „Lékaři nechtěli ani odhadovat, kdy se přesune na standardní pokoj na lůžkové oddělení,“ sdělila redaktorka ČT Tereza Šedivá. V pondělí v devět hodin ráno se má sejít lékařské koncilium, které bude konzultovat další postup.

Ještě ve středu byl Zeman ve své prezidentské kanceláři v Dejvicích, kde mimo jiné přijal šéfku poslanců hnutí ANO Alenu Schillerovou. V úterý Zeman osobně vystoupil v pořadu ČT24 Události, komentáře, kde se účastnil debaty s bývalým prezidentem Václavem Klausem k výročí 25 let Česka v NATO.

Dlouho byl Zeman hospitalizován po volbách 2021

Už na začátku prvního funkčního období lékaři informovali o tom, že prezident Zeman trpí polyfunkční neuropatií, kvůli které ztrácí cit v nohou, což bývá neurologická komplikace při cukrovce. Sám Zeman v září 2016 prohlásil, že se mu zlepšily hodnoty cukrovky, zatímco neuropatie zůstává na stejné úrovni, v listopadu 2017 hovořil o tom, že mu „odešla cukrovka“. Jeho lékař Miloslav Kalaš tehdy vysvětlil, že ke snížení hodnot glykemie přispělo dodržování diety a zhubnutí. V dubnu 2021 Zeman oznámil, že se rozhodl přesunout na vozík.

Během svého desetiletého prezidentského mandátu byl v nemocnici několikrát. Ve velmi vážném stavu byl po sněmovních volbách v roce 2021, kdy v Ústřední vojenské nemocnici strávil 48 dní, zpočátku na klinice intenzivní medicíny. Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s prezidentovým chronickým onemocněním, které blíže neupřesnili.

Z nemocnice se tehdejší prezident vrátit do lánského zámku, kde trávil většinu času do konce mandátu. Staraly se tam o něj nepřetržitě zdravotní sestry, které o něj pečují i po jeho odchodu z funkce v jeho nedalekém nově postaveném domě v Lánech.