Bývalý pražský imám obžalovaný z pomoci teroristům zůstává ve vazbě

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh, jenž je obžalován kvůli tomu, že se dal na stranu teroristů, zůstává ve vazbě. V pátek o tom rozhodl pražský městský soud, napsal server Seznam Zprávy. Obžalobu trojice Čechů, kteří se přidali k teroristům a podíleli se na jejich financování, začne soud projednávat v lednu.

Shehadeh je ve vazbě od loňského listopadu, dopaden byl v cizině. V hledáčku tajných služeb a policie se ocitl už před lety kvůli obavám z radikalizace. Podezření vyvolala například výzva určená jeho souvěrcům, aby se neúčastnili akce proti terorismu spolu s křesťany.

Z podpory terorismu byl obviněn před dvěma lety poté, co jeho bratr a švagrová vycestovali do Sýrie, kde se účastnili bojů na straně organizace an-Nusra, která je podle Rady bezpečnosti OSN spjata s al-Káidou. Imám jim podle obvinění pomáhal.

Seznam Zprávy citují z textu obžaloby, v níž je zachycena mimo jiné i soukromá komunikace mezi obžalovanými. „Kdybychom přijeli do ČR, tak bychom přijeli, abychom zabili co nejvíce lidí,“ cituje dokument například švagrovou bývalého imáma. Své matce podle žalobců řekla, že se k ní sice musí chovat slušně, ale je pro ni nepřítelem, protože je nevěřící. Vzorem měl skupině být Usáma bin Ládin.

Shehadeh ženu podle svých slov nepodporoval ve všem. „Jediným cílem bylo podpořit ji v boji proti okupaci a pomoci hladovějícím, raněným a umírajícícm, je mi jedno, jestli bojovali, nebo ne,“ cituje imáma obžaloba.

Podle dřívějších informací serveru Seznam Zprávy z policejního spisu vyplývá, že Shehadeh řídil komunikaci mezi jednotlivými obviněnými i dalšími lidmi v Sýrii. Údajně se také podílel na cestě tří osob do Sýrie, jedna z nich později zemřela v boji. Imám podle vyšetřovatelů teroristy i financoval, peníze měl získat ze sbírek organizovaných mezi českými a slovenskými muslimy.