Byla to chyba, ale rezignovat nehodlám, řekl Blažek o setkání s Nejedlým

Interview ČT24 s Pavlem Blažkem (zdroj: ČT24)

Schůzka ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s lobbistou Martinem Nejedlým vyvolala kritiku nejen zástupců opozice, ale i samotné vládní koalice. Ministr spravedlnosti setrval v restauraci na pražském Žižkově se spolupracovníkem bývalého prezidenta Miloše Zemana několik hodin. Blažek pro pořad Interview ČT24 potvrdil, že rezignovat sám nehodlá, ale celou situaci bere za velkou chybu.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu prohlásil, že Blažek dostal kvůli schůzce s Nejedlým žlutou kartu a ví, co toto vyjádření ve sportovní terminologii pro něj znamená. „Je to taková výstraha. Ještě uděláš jednou trestný faul tohoto typu a nemáš ve vládě co dělat,“ vysvětlil Blažek pro Českou televizi.

Blažek souhlasí s výtkami premiéra Fialy a kolegů z ODS, že měl restauraci opustit. „Zjistil jsem, jak může být pravda někdy směšná. Setkání bylo opravdu tou bouřkou, která byla strašidelná. Nikde jsem neřekl, že trvala pět hodin, to byla potom nějaká mediální prezentace. Bohužel moje vlastnost – někdy dobrá, někdy špatná – je, že rád hovořím a naslouchám. Byl jsem tam prostě delší dobu a byla to chyba,“ řekl Blažek v Interview ČT24.

Celou dobu prý netrávil jen s Nejedlým, dříve prý byla v restauraci Nejedlého žena a děti. „Dojem, který to vyvolává, jsem naprosto podcenil. Podcenil jsem symboliku toho, že sedíme u jednoho stolu,“ dodal ministr.

Blažek se zná s Nejedlým od mládí

Blažek se podle svých slov zná s někdejším jednatelem společnosti Lukoil Aviation Czech Nejedlým delší dobu, v mládí se potkávali v Brně. Nenapadlo ho, že by s lobbistou s ohledem na svou nynější funkci neměl být v kontaktu.

„Nemáme jakékoliv obchodní vztahy. Známe se ale dlouho, protože jsem hrál za starší žáky v Brně volejbal, který on hrával taky. Pak jsme se strašně dlouho neviděli. Nevyhodnotil jsem popis pana Nejedlého jako 'člověk pracující pro Rusko'. Jsem celý život prozápadní, což se dá dokázat na mnoha mých výrocích. Je strašně nefér, že má někdo pocit, že jsme se tam bavili a já odešel jako ruský šváb,“ doplnil Blažek.

Ministr spravedlnosti odmítl, že by se ho Nejedlý ptal na svou pozici. Údajně je totiž v hledáčku Bezpečnostní informační služby a Národní centrály proti organizovanému zločinu. „O čem se mluvilo, nemám jak dokázat. Nenahrávám lidi. Nejedlého, jak se říká, sleduje BIS, tak třeba nahrávali a já budu jedině rád, když se to někde použije,“ řekl jasně Blažek a dodal, že se párkrát na Hradě s Nejedlým potkal, ale pouze při jednání s tehdejším šéfem prezidentské kanceláře Vratislavem Mynářem. 

Představitelé vládní koalice mají o Blažkovi jednat ve středu večer. Většina z nich v prohlášeních do médií schůzku kritizovala, ale pro odstoupení Blažka z funkce ministra spravedlnosti se dosud nikdo z lídrů koaličních stran nevyjádřil.

„Jednání se nekoná jen kvůli Blažkovi, ale také kvůli jiným problémům koalice – rozpočet a podobně. Situace kolem mě si myslím nebude největší téma,“ je přesvědčený ministr spravedlnosti.

Premiér mi není zavázaný, říká Blažek

Blažek zároveň popřel, že by mu byl Fiala zavázaný za pomoc při cestě do čela ODS, a tím pádem jej premiér z ministerského postu nechce odvolat. „Náš vztah není vůbec nějaký feudální. Žádné závazkové vztahy. Proč by tam měla být nějaká vděčnost? Není k tomu důvod. Řekl bych to klausovsky, že to jsou zlá slovíčka mimo realitu.“

Veřejnost dala najevo svůj nesouhlas se setkáním Nejedlého a Blažka ve středu, když lidé v Praze poblíž Úřadu vlády demonstrovali za ministrův odchod. Před zahájením happeningu dorazil i Blažek a chtěl k účastníkům akce promluvit, pořadatelé ze spolku Milion chvilek mu to ale neumožnili.

„Já to rozhořčení chápu. Jsou to emoce. Jsou ovšem také racionální věci, fakta, ty mi na demonstraci nikdo neřekl. Nedostal jsem možnost vysvětlení, jako mám tady,“ řekl Blažek ve vysílání ČT24.