Bouřky ve středu zesílí, prudké budou hlavně na východě Česka

Až 60 milimetrů naprší ve středu na Moravě, ve Slezsku a také na východě Čech během přívalových srážek. Nižší úhrny pak hrozí i ve zbytku Čech. Český hydrometeorologický ústav prodloužil a zdůraznil výstrahu na silné bouřky, která zatím platila do půlnoci. Ve středu se bouřky objeví převážně odpoledne.

Přes Česko bude ve středu procházet studená fronta a bouřky, na které meteorologové upozorňují každý den již od víkendu, na východě republiky zesílí. ČHMÚ vydal pro Moravu a Slezsko a také východní část Čech – Královéhradecký a Pardubický kraj i celou Vysočinu – výstrahu na velmi silné bouřky s vysokým stupněm nebezpečí.

S bouřkami přijdou přívalové deště s očekávanými úhrny kolem 60 milimetrů – tedy na každý metr čtvereční spadne 60 litrů vody. Mohou padat také kroupy, bouřky doprovodí i silný vítr s nárazy o rychlosti kolem 70 km/h.

Podle meteorologů hrozí rozvodnění malých toků a suchých koryt a zatopení sklepů, ve větru se také mohou lámat větve a při bouřkách mohou představovat riziko i blesky. Výstraha bude platit od středečního poledne do půlnoci.

Silné bouřky hrozí na východě i v úterý

Slabší bouřky s úhrny kolem 40 milimetrů potom hrozí ve středu od 10:00 do 20:00 také ve střední části Čech, resp. ve Středočeském, Libereckém a Jihočeském kraji a v Praze.

Bouřková výstraha platí i v úterý, ale pouze ve východní části republiky. Spadnout může až 45 milimetrů srážek, škody může způsobit také silný vítr. 

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČT24

Na riziko silných bouřek meteorologové upozorňují denně od konce minulého týdne, dosud se ale vyskytovaly jen ojediněle a místně. Na řadě míst ale zaměstnaly hasiče, například v Olomouckém kraji o víkendu hasiči po silných bouřkách odstraňovali popadané stromy nebo stržené části střech.