Blažek se omluvil, že byl s Nejedlým v restauraci, bylo to podle něj nevhodné. Ve vládě zůstává

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) připustil, že bylo nevhodné, když setrval několik hodin v restauraci s lobbistou a spolupracovníkem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Ministr tvrdí, že se setkali náhodou. Ačkoli čelí široké kritice, která přichází i z koaličních stran, setrvává Blažek dál ve vládě. Premiér Petr Fiala (ODS) sice považuje za ministrovu chybu, že rychle neodešel, když v restauraci uviděl Nejedlého, ale protože se setkali náhodou, nepovažuje to za důvod k Blažkovu odchodu z kabinetu.

„Chci se omluvit všem, kterých se dotkla zpráva o mém soukromém setkání s Martinem Nejedlým. Ačkoli setkání bylo náhodné a nejednalo se o žádnou předem plánovanou ,pracovní‘ schůzku, chápu, jaký dojem její zveřejnění vyvolalo v řadách široké veřejnosti. Uznávám, že mé setrvání v restauraci za přítomnosti Martina Nejedlého bylo nevhodné,“ uvedl Pavel Blažek v pondělí.

Za svoji chybu považuje, že nedocenil, že „v politice nejde vždy jen o fakta, ale i o symboly“. Zdůraznil, že jeho prozápadní a prodemokratická orientace je nedílnou součástí jeho politických i soukromých aktivit.

Že se ve středu v restauraci na pražském Žižkově setkal ministr spravedlnosti s poradcem exprezidenta Zemana a někdejším jednatelem společnosti Lukoil Aviation Czech Nejedlým, upozornily Seznam zprávy.

Blažek jim řekl – a následně zopakoval na sociálních sítích – že to bylo náhodné setkání, v restauraci se údajně ukryl před bouřkou. Nakonec však v podniku pobyl pět hodin, a to v době, kdy se fungováním prezidentské kanceláře v Zemanově éře zabývá policie i Bezpečnostní informační služba.

Že to bylo náhoda, nyní zopakoval i předseda vlády, v níž Blažek zasedá, Petr Fiala. Proto také nepovažuje setkání s Nejedlým za důvod, proč by měl Blažek skončit ve vládě. Na odchod by podle něj bylo, kdyby se sešli plánovaně.

Za chybu Fiala považuje, že Blažek ihned nevyhodnotil všechny politické souvislosti, problémy kolem osoby Nejedlého, a neodešel. „Stalo se a myslím si, že si jak koaliční partneři, tak veřejnost oprávněně žádají, aby věc byla vysvětlena,“ uvedl.

Koaliční partneři Fialovy ODS považují Blažkovo setkání s Nejedlým přinejmenším za nevhodné. Požádali proto o jeho osvětlení na koaliční schůzce. Fiala s Blažkem probral situaci ve čtvrtek. Veřejně premiér označil setkání s lobbistou za nevhodné.