Bez omezení na koupaliště i do zoo. Lidé už nemusí dodržovat rozestupy

V Česku přichází v pondělí 22. června další menší vlna uvolnění protipandemických opatření, která měla zabránit šíření koronaviru. Lidé mohou bez omezení navštěvovat zoologické zahrady nebo koupaliště, nemusí ani dodržovat povinné rozestupy například při návštěvě hradů a zámků. Po třech měsících se povoluje i konání veletrhů, těch se může účastnit až pět tisíc lidí v jeden čas.

Na kouplištích, v zoologických a jiných zahradách, muzeích, galeriích, hradech, zámcích a dalších podobných zařízeních byl zrušen limit deset metrů čtverečních na člověka a povinné rozestupy mezi lidmi. Provoz se tak vrací ke stavu, který byl běžný před koronavirovou pandemií. Výjimkou jsou roušky, které ještě lidé musejí mít ve vnitřních prostorech. 

Roušky by mohli Češi úplně odložit 1. července, kdy nebudou povinné už ani uvnitř objektů nebo ve vozidlech veřejné dopravy. Vzhledem k epidemiologické situaci by však povinnost nosit roušky v budovách a MHD ještě mohla platit v některých regionech, kde nových případů nákazy stále výrazněji přibývá. Od července by měl být povolen i noční provoz restaurací a dalších podniků.

Snadnější provoz pro zaměstnance

Uvolnění opatření vítají například v jihočeské zoo v Hluboké nad Vltavou. Ředitel zahrady Vladimír Pokorný v ČT řekl, že ani omezení, kdy do zoo mohlo jenom 1500 lidí denně, žádné větší problémy nezpůsobilo. „Počasí, které panuje v posledních dnech, opravdu nahrává tomu, aby sem přišlo do těch 1500 lidí,“ řekl s tím, že ani nemuseli omezovat vstup do areálu.

V zoo však i nadále zůstává pět míst, kde by si návštěvníci měli dezinfikovat ruce, například na záchodech, u občerstvení nebo u vstupu do areálu. Zahrada v pondělí otevřela i vnitřní prostory, do kterých doposud lidé nesměli. Pokorný doplnil, že provoz v zoo bude nyní pro zaměstnance mnohem jednodušší.

Veletrhy musí být rozděleny na sektory

Od pondělí se pak povolují také hromadné akce do jednoho tisíce účastníků. Výjimku mají veletrhy, kde může být v jednu dobu až pět tisíc návštěvníků, i tam však budou drobná omezení.

Uvolnění restrikcí ohledně veletrhů a dalších hromadných akcí oznámilo ministerstvo zdravotnictví minulý týden. Podle vedoucího pracovní skupiny pro řízení uvolňování karanténních opatření, epidemiologa Rastislava Maďara, je však nutné akce rozdělit do sektorů.

Sektory by měly mít vlastní zázemí, například s toaletami, občerstvením, vchodem a podobně. V každém sektoru by mělo být maximálně tisíc lidí. Podle Maďara je nezbytné, aby lidé i nadále dodržovali hygienická pravidla.  

Máme to pod kontrolou. Byli bychom ale velmi neradi, kdyby to vedlo k tomu, že lidé už nebudou myslet na to, že tady koronavirus cirkuluje.
Rastislav Maďar
epidemiolog

Poslední veletrhy se v zemi konaly na počátku března. Od té doby jejich pořadatelé čekali na zveřejnění podmínek, za jakých a kdy se budou moci konat. Veletržní byznys zaznamenal milionové ztráty způsobené covidem-19.

Hlavní veletržní sezona startuje v září a v říjnu, kdy by měla být situace pro pořadatele ještě příznivější. Maďar minulý týden uvedl, že od září bude na hromadných akcích možná účast až deseti tisíc osob v deseti sektorech.