Bartoš mluvil se Zemanem o digitalizaci a stavebním zákonu, zásadní rozpor podle šéfa Pirátů neměli

Události: Prezident zahájil jednání s kandidáty na ministry (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman pondělní schůzkou s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem zahájil sérii jednání s kandidáty na ministry koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s Piráty a Starosty. Bartoš je v nové vládě nominován na pozici vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Zeman chce schůzky s kandidáty na ministry dokončit příští pátek.

„Schůzka byla velmi konkrétní. Bavili jsme se o prioritách pro resort ministerstva místního rozvoje i v otázkách digitalizace. Pan prezident byl poměrně přesně informován, jaké jsou ty největší problémy daného resortu,“ hodnotil setkání Bartoš.

Předseda Pirátů zmínil, že s prezidentem hovořil například o stavebním zákonu, fungování samospráv a dostupnosti bydlení. Doplnil, že se Zemanem neměl zásadní rozpor.

Bartoše překvapilo, s jakou intenzitou a odborností společně hovořili. „Nakonec mě pochválil takovým Zemanovským způsobem, ale já ho nebudu parafrázovat.“

Bartoš nepotvrdil, že by měl Zeman výhrady k nominaci Jana Lipavského (Piráti) na ministerstvo zahraničí. Personálie prý nebude komentovat, dokud se prezident nesejde se všemi kandidáty. 

Brífink Ivana Bartoše po jednání s prezidentem (zdroj: ČT24)

Nadále tak není jasné, kterého z navžených členů vlády se prezident chystá vetovat. V polovině listopadu totiž pro televizi Nova řekl, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra.

Podle ústavy prezident jmenuje premiéra a na jeho návrh ostatní členy vlády, které pověřuje řízením ministerstev nebo jiných úřadů. O možnosti vetování návrhu se ústava nezmiňuje.

Schůzky ovlivní izolace prezidenta

Pražský hrad dříve oznámil, že prezident bude zvát kandidáty v abecedním pořadí. Celkem se sejde se sedmnácti nominanty. S premiérem Petrem Fialou (ODS) jednal již v neděli po jeho jmenování. Znovu se setkají po ukončení dvoutýdenního kolečka schůzek.

Na většinu dní hradní kancelář pozvala dva kandidáty, jednoho na dopoledne, druhého na odpoledne. Jednání Zeman povede jen v pracovních dnech. V úterý dopoledne Zeman přijme nominanta na ministra kultury Martina Baxu (ODS), odpoledne za ním přijde uchazeč o post ministra pro EU Mikuláš Bek (za STAN).

Protože je prezident kvůli onemocnění covidem-19 v izolaci, mělo pondělní jednání obdobný režim jako nedělní jmenování Fialy. Nedělního ceremoniálu se Zeman účastnil zpoza plexisklové bariéry. Poté s Fialou mluvil zhruba pětačtyřicet minut prostřednictvím videohovoru.

Bartoš se Zemanem jednali ve stejné místnosti, kde se odehrálo jmenování premiéra. Hovořili spolu asi čtyřicet minut přes mikrofony. „Asi bychom zvládli bavit se s panem prezidentem přes videokonferenci,“ hodnotí Bartoš. Popsal také, že za proskleným prostorem se nacházejí soukromé místnosti prezidenta, kde jsou dodržována pravidla izolace.

Dle dohody s prezidentskou kanceláří Bartoš po příjezdu absolvoval test na koronavirus. Preventivně se testoval také dopoledne před odjezdem do Lán.

Interview ČT24: Bartoš hodnotí schůzku s prezidentem Zemanem (zdroj: ČT24)

Plánované schůzky prezidenta s kandidáty znamenají v aktuální epidemické situaci zdržení, připustil Bartoš. „Mohlo by se postupovat rychleji, ale musíme brát v potaz zdravotní stav prezidenta.“

Seznam kandidátů na ministry Fiala předal Zemanovi v polovině listopadu. V uplynulém týdnu od nominace kvůli možnému střetu zájmů ustoupil místopředseda Starostů Věslav Michalik. Novým kandidátem je manažer, dlouholetý člen vedení Erste Group a investor Jozef Síkela.