Armáda dostane darem od Německa další tanky Leopard 2A4

Události: Německo daruje Česku tanky Leopard (zdroj: ČT24)

Armáda dostane darem od Německa dalších čtrnáct starších tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo Büffel 3. Jedná se o kompenzaci pro Česko za pomoc Ukrajině, která čelí ruské agresi. Ministerstvo obrany podepsalo dokument o převodu, první tank dorazí na konci letošního roku. Zbylé stroje Německo doručí do začátku roku 2026.

„Modernizace našeho tankového vojska pokračuje. Nahrazujeme konstrukčně překonanou sovětskou techniku novými, moderními stroji, které jsou schopné obstát na současném válčišti. Pro naše tankisty se jedná o důležitý skok kupředu. Rovněž chci německé straně poděkovat za to, že dokáže tímto způsobem ocenit naši pomoc Ukrajině, která čelí brutální ruské agresi,“ prohlásila ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Pro armádu je to podle ředitele sekce logistiky resortu obrany Roberta Bieleného další krok k výstavbě těžké mechanizované brigády. „Není to jen krok dopředu pro tankové vojsko, ale i krok dopředu pro celou těžkou mechanizovanou brigádu,“ podotkl. „Je to zásadní, protože odcházíme od sovětské techniky,“ doplnil.

Konzultace ohledně nákupu dalších tanků

Česká republika již v letech 2022 a 2023 obdržela od Německa jako dar čtrnáct bojových tanků Leopard 2A4 a jeden vyprošťovací tank Büffel 3 na podvozku Leopard 2A4. Cena prvního daru byla podle dřívějších informací 3,85 miliardy korun.

Robert Bielený a Ján Kerdík k tankům Leopard 2A4 (zdroj: ČT24)

Ministerstvo také zahájilo předběžné tržní konzultace ohledně nákupu dalších tanků Leopard 2A4. O možnosti nakoupit od Německa dalších patnáct tanků Leopard 2A4 informoval v únoru premiér Petr Fiala (ODS). Cena by se podle dřívějšího vyjádření ministerstva měla pohybovat v řádu nižších stovek milionů eur. Celkem by tak Česko mělo 42 tanků Leopard 2A4 a tři vyprošťovací vozidla.

„Postupně získáváme zkušenosti s obsluhou těchto strojů. Největší rozdíly již byly mnohokrát komunikovány, ale jedná se zejména o jinou konstrukci, která je zaměřena spíše na ochranu posádky, je tam lepší manévrovatelnost vozidla,“ popsal ředitel odboru rozvoje pozemních sil ministerstva obrany Ján Kerdík.

„Pořizování této techniky, která je masově využívaná v rámci NATO, má podporu a má svoji logiku,“ uvedl také bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Letos v červnu také vláda rozhodla o přistoupení k dohodě o společném pořízení tanků Leopard 2A8 s dalšími evropskými zeměmi v čele s Německem. Za až 77 tanků v šesti modifikacích by mělo Česko zaplatit 52,1 miliardy korun. Česko s Německem nyní jedná mimo jiné o průmyslové spolupráci. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva by měla být smlouva na nákup uzavřená do konce letošního roku a před jejím uzavřením bude vyjednané podmínky znovu schvalovat vláda.

Devadesátka ČT24: Německo daruje Česku tanky Leopard (zdroj: ČT24)