Armáda cvičí novou jednotku do Mali. Tamní vojáky posílí dělostřelci z Jinců

Události: Výcvik vojáků na misi v Mali (zdroj: ČT24)

Česká armáda od uzavření okresů začátkem března omezila polní výcvik jen na nezbytné případy. Patří k nim například příprava devadesáti dělostřelců z Jinců, kteří se chystají na operaci v africkém Mali. Pluk by tam měl sloužit od května až do konce listopadu. Čeští vojáci jsou v africké zemi nasazeni už osmým rokem, příslušníci dělostřeleckého pluku budou tvořit už šestnáctý kontingent.

V západoafrickém Mali panuje nestabilní bezpečnostní situace, která se neustále zhoršuje. „Ze severu se tam tlačí teroristické organizace Islámský stát a al-Káida. Ve střední oblasti jsou zase rozpory mezi jednotlivými kmeny,“ popisuje kapitán Radek Miriťuk, velitel českého úkolového uskupení EUTM v Mali.

Čeští dělostřelci mají za úkol s ostatními vojáky chránit základny výcvikové mise EU v malijských městech Bamako a Kulikor. Na případný útok teroristů mají reagovat jako síly rychlé reakce. „Je to určitý tým, který je schopen reagovat do patnácti minut kdekoliv v prostoru nasazení,“ tvrdí nadrotmistr Vilém Š., který se mise zúčastní.

Armáda kvůli bezpečnosti tají Vilémovu totožnost. Do zahraničí pojede v uniformě počtvrté. Předtím sloužil v Kosovu, Afghánistánu a jednou se s vojskem podíval i do Mali. „Afghánistán byl poměrně nebezpečné území. Byli jsme tam dennodenně ostřelováni raketami nějakých teroristů. V roce 2018 jsem zase trávil čas v Bamaku, tam se prakticky nic nedělo,“ vypráví nadrotmistr.

Vojáci kvůli misi podstupují speciální výcvik

Do Mali se podívá se svým kolegou rotmistrem Martinem H., který se zahraniční operace zúčastní poprvé. „Díky zpětné vazbě od předešlých úkolových uskupení si myslím, že nás připravují dobře. Na všechny možné scénáře jsme připraveni,“ tvrdí voják.

Na africkou operaci se vojáci připravují pomocí série různých cvičení, například přepadu hlídky na zablokované silnici nebo obrany proti všelijakým druhům útoků. „Připravujeme se na všechny varianty, protože kdo je připraven, není překvapen,“ dodal Miriťuk.