ANO ovládlo většinu krajů, ve středních Čechách je však až třetí

Vládní hnutí ANO vyhrálo krajské volby v deseti krajích. Nevyhrálo v Libereckém kraji, kde potřetí v řadě zvítězili Starostové pro Liberecký kraj, ani v Královéhradeckém kraji, kde zvítězila koalice ODS a STAN. Až na třetím místě skončilo ANO ve Středočeském kraji, kde zvítězil STAN před ODS.

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Lidé vybírali nové či staronové zastupitele na čtyři roky ve třinácti krajích. Současně proběhlo ve 27 obvodech první kolo senátních voleb. ANO obhájilo vítězství v Karlovarském, Ústeckém, Plzeňském, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji, sociální demokraty nahradilo v pozici nejsilnější strany v jižních Čechách a na Vysočině a po velmi těsném výsledku i lidovce ve Zlínském kraji.

Nejjasnější vítězství z celé republiky však nezaznamenalo ANO, nýbrž Starostové pro Liberecký kraj. Hnutí v Libereckém kraji vyhrálo třetí krajské volby za sebou, tentokrát bezmála s dvoupětinovým ziskem (38,6 procenta). ANO je v kraji se 17,9 procenta druhé. 

Krajské volby 2020 – konečné výsledky v Libereckém kraji
Zdroj: Volby.cz

Také v Královéhradeckém kraji skončilo ANO druhé, má ztrátu 1,5 procenta na koalici ODS, STAN a Východočechů, která dostala 23,5 procenta hlasů. Ve středních Čechách hnutí získalo 18,6 procenta hlasů a spadlo na třetí místo za vítězným STAN (22,2 procenta) a také za ODS (19,8 procenta).

Krajské volby 2020 – konečné výsledky v Královéhradeckém kraji
Zdroj: Volby.cz
Krajské volby 2020 - Středočeský kraj
Zdroj: ČT24

Prakticky vyrovnaně skončily volby ve Zlínském kraji. Několikrát se v čele průběžného sčítání vystřídalo ANO a KDU-ČSL, ale lidovci vítězství nakonec neobhájili, zřejmé to bylo po sečtení 99,5 procenta okrsků. ANO získalo 19,1 procenta hlasů, KDU-ČSL 18,7 procenta. Při přepočtu na mandáty potom skončily volby smírně, oběma uskupením připadlo po devíti zastupitelích.

Krajské volby 2020 – konečné výsledky ve Zlínském kraji
Zdroj: Volby.cz

Podobně těsná situace nastala v závěru sčítání v Jihočeském kraji mezi ANO a ODS. Rozdíl mezi nimi nakonec činí 0,6 procenta, což značí asi 1200 hlasů. Obě strany získaly shodný počet 12 mandátů. ANO nakonec uhájilo vítězství i v Plzeňském kraji, kde získalo 22,5 procenta, druhá skončila koalice ODS a TOP 09 (21,2 procenta). V tomto případě však již vítězství přineslo ANO mandát navíc.

Krajské volby 2020 - Jihočeský kraj
Zdroj: ČT24
Krajské volby 2020 - Plzeňský kraj
Zdroj: ČT24

I na Vysočině ANO zvítězilo. Jeho náskok je větší, zaznamenalo však poměrně nízký zisk 18,5 procenta. Na 11 až 14 procent hlasů přitom dosáhlo pět dalších stran – ODS, Piráti, KDU-ČSL, ČSSD a Starostové pro Vysočinu. Podobná je situace v Pardubickém kraji, kde má ANO 19,6 procenta, avšak konkurenční 3PK, ODS s TOP 09 a Koalice pro Pardubický kraj mezi 13 a 15 procenty. Obdobné poměry nastanou v zastupitelstvu v Jihomoravském kraji. ANO získalo 19,8 procenta hlasů, druhá KDU-ČSL má 15,5 procenta, Piráti 13,8 procenta a ODS 12,8 procenta. Pro ANO znamenají takové výsledky nebezpečí, že nebude mít hejtmana. K tomu ostatně směřují první koaliční jednání v Pardubickém i Jihomoravském kraji.

Krajské volby 2020 – konečné výsledky v Kraji Vysočina
Zdroj: Volby.cz
Krajské volby 2020 - Pardubický kraj
Zdroj: ČT24
Krajské volby 2020 - Jihomoravský kraj
Zdroj: ČT24

Jednoznačnou věcí byly pro ANO krajské volby v MoravskoslezskémOlomouckém krajiKarlovarském a Ústeckém kraji. V Moravskoslezském kraji získalo vládní hnutí 30,2 procenta hlasů, v Olomouckém 27, v Ústeckém 25,9 procenta a v Karlovarském 24,8 procenta. Nejsilnější konkurenti přitom výrazně ztrácejí. V Moravskoslezském kraji je na druhém místě koalice ODS a TOP 09 se 13,8 procenta, v Olomouckém kraji Piráti se Starosty se ziskem 19,5 procenta, v Ústeckém kraji ODS s 12,4 procenta a v Karlovarském kraji koalice STAN a TOP 09 se ziskem 14,6 procenta.

Krajské volby 2020 – konečné výsledky v Moravskoslezském kraji
Zdroj: Volby.cz
Krajské volby 2020 – konečné výsledky v Olomouckém kraji
Zdroj: Volby.cz
Krajské volby 2020 – konečné výsledky v Ústeckém kraji
Zdroj: Volby.cz
Krajské volby 2020 – konečné výsledky v Karlovarském kraji
Zdroj: Volby.cz

Do Senátu přímo postoupil Linhart v Děčíně, jinde budou druhá kola

V Děčíně se příští víkend neuskuteční druhé kolo senátních voleb. Zbyněk Linhart (za STAN) získal 53 procent hlasů, čím obhájil své senátní křeslo již v první kole. Ve zbylých 26 volebních obvodech však druhá kola budou.

Rychle postupovalo sčítání hlasů v pražských obvodech, kde se volilo pouze do Senátu. Jisté již je, že v Praze 9 do druhého kola postoupili současný senátor David Smoljak (STAN) a vojenský historik Eduard Stehlík (nestr. za ODS a KDU-ČSL). V Praze 1 skončila těsně pod padesátiprocentní hranicí Miroslava Němcová (ODS), i zde se tedy odehraje druhé kolo, kde bude o udržení senátního křesla usilovat Václav Hampl (nestr. za KDU-ČSL a Zelené). V Praze 5 potom postoupili Michael Žantovský (nestr. za ODS, TOP 09 a STAN) a Václav Láska (SEN 21), kteří tedy míří společně do druhé kola.

Mimo Prahu bylo nejrychleji jasno v Přerově, kde do druhého kola postoupili Jitka Seitlová (KDU-ČSL) a Petr Vrána (ANO). V Ostravě-městě potom postoupili Zdeněk Jiříček (ANO) a Ondřej Šimetka (za ODS), ve Žďáru nad Sázavou Josef Klement (za KDU-ČSL) a Michal Šmarda (ČSSD), v Karviné Ondřej Feber (ANO) a nynější senátor Radek Sušil (ČSSD). V Plzni se ve druhém kole utkají současný senátor Lumír Aschenbrenner (ODS) a Daniel Kůs (Piráti). Pelhřimovsko budou po druhém kole zastupovat buď stávající senátor Milan Štěch (ČSSD), nebo Jaroslav Chalupský (za Svobodné). V Kladně neuspěl dosavadní senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) a o jeho křeslo se utkají Adéla Šípová (za Piráty) a Petr Bendl (ODS), v Brně-městě postoupili Roman Kraus (ODS) a bývalá ombudsmanka Anna Šabatová (za Zelené).

Na Rychnovsku postoupili do druhého kola Miroslav Antl (ZA OBČANY) a Jan Grulich (TOP 09), v Olomouci Marek Ošťádal (STAN) a Jan Zahradníček (ANO), v České Lípě Jiří Vosecký (SLK, STAN) a Vít Vomáčka (za ODS), v Trutnově nynější senátor Jan Sobotka (za STAN) a Jan Jarolím (ANO) a na Uherskohradišťsku současný senátor Ivo Valenta (za Soukromníky) a Josef Bazala (KDU-ČSL). Frýdek-Místek budou reprezentovat Jiří Carbol (KDU-ČSL), nebo Helena Pešatová (za STAN), Znojemsko Tomáš Třetina (TOP 09) či Jan Grois (ČSSD, za SOM) a v Hradci Králové se utkají Jiří Mašek (ANO) a Jan Holásek (za HDK). Na Vyškovsku potom postoupili Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) a Karel Zitterbart (za STAN), ve Zlíně potom současný senátor Tomáš Goláň (SEN 21) a Pavel Stodůlka (NEZÁVISLÍ) a v obvodu Louny Vladimír Drápal (za ODS) a Ivo Trešl (za STAN).

Ve Strakonicích se o senátorské křeslo ve druhém kole střetnou Tomáš Fiala (za ODS) a Luboš Peterka (za KDU-ČSL), v Chebu Miroslav Plevný (za STAN) a Jaroslava Brožová Lampertová (ANO).

Volební účast překročila tu z minulých voleb z roku 2016. Ke krajským volbám přišlo 38 procent voličů, tedy o čtyři procenta více než před čtyřmi lety. Účast u prvního kola senátních voleb byla 37procentní. Již v pátek odpoledne odvolila řada vrcholných politiků včetně prezidenta Miloše Zemana, který odevzdal hlas v senátních volbách na Základní škole Brdičkova v Praze 13.

Kromě voleb proběhla na několika místech také referenda.

ZÁZNAM: Speciální vysílání ke krajským a senátním volbám 2020 (zdroj: ČT24)

Podezření na kupčení s hlasy

První volební den byl poměrně klidný, strážníci ale zasahovali na jednom místě v Moravskoslezském kraji kvůli podezření na kupčení s hlasy, respektive podezřelému svážení voličů do volební místnosti.

„Zapisovatelka okrskové volební komise upozornila městskou policii, že se do volebních místností dostavují nebo jsou dováženi voliči organizovaným způsobem. Daný případ budou řešit bezpečnostní složky,“ uvedl náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

UDÁLOSTI: Česko volí (zdroj: ČT24)

Volební místnosti se také staly dějištěm dvou tragédií. Podle náměstka Mlsny zemřel během odpoledne člen jedné komise.

Lounská radnice zase oznámila, že večer zemřel v jedné z volebních místností volič. Situace tak znamenala i přerušené hlasování ve dvou okrscích. Kvůli tomu tak dotčená volební místnost zůstala mimořádně v pátek otevřena o hodinu déle.

Události, komentáře: První den voleb (zdroj: ČT24)

Roušky a rozestupy

Volby letos ovlivnila hygienická bezpečnostní opatření, už ve středu například mohli Češi a Češky v karanténě nebo v izolaci kvůli covidu-19 hlasovat z auta na speciálních místech.

Ve volebních místnostech potom museli mít voliči roušky a dodržovat rozestupy. Členové komisí také prováděli řadu „nadstandardních“ úkonů podle požadavků hygieniků. Museli například průběžně dezinfikovat pracovní plochy, tužky i prostor mezi plentami. Dohlíželi také na nošení roušek a dodržování vyznačených rozestupů.

Výsledky krajských voleb a prvního kola volby do Senátu můžou lidé sledovat v tradičním volebním studiu České televize, které začalo ve 13:30 na ČT24. První předběžné výsledky se očekávají kolem 17. hodiny, ty oficiální a konečné by mohly být známé kolem 23. hodiny.