ANO chce zrušit superhrubou mzdu a zavést úlevy u EET. Měli na to tři roky, reaguje opozice

Hnutí ANO chce zrušit superhrubou mzdu a pro lidi s příjmem do 113 tisíc korun měsíčně zavést daňovou sazbu 19 procent. Navrhuje také snížení daně z přidané hodnoty na základní potraviny na deset procent. Daňové sazby pro právnické osoby chce hnutí ponechat v současné výši a odmítá zavádění sektorové daně pro banky. ANO navrhuje i úlevy z elektronické evidence tržeb (EET). Programové priority pro podzimní volby do sněmovny představil předseda hnutí Andrej Babiš.

Uvedl, že při superhrubé mzdě je nyní efektivní daňová sazba daně z příjmu pro lidi s příjmem 113 tisíc korun 20,1 procenta, pro lidi s vyšším příjmem 23,35 procenta. Pro lidi, kteří nyní neplatí solidární přirážku, by se sazba podle ANO měla snížit o 1,1 procentního bodu. Pro ty, kdo solidární přirážku platí, by sazba zůstala zachována. ANO také navrhuje zavedení výdajového paušálu pro všechny zaměstnance, který by znamenal slevu na pojistném 500 korun měsíčně.

DPH chce hnutí snížit z 15 na 10 procent pro základní potraviny, vodné a stočné a řezané květiny. Stejně by měla klesnout sazba za stravovací služby a podávání nealkoholických nápojů v pohostinství, za služby v péči o seniory a handicapované nebo za úklidové služby. Snížení DPH z 21 na 10 procent navrhuje ANO pro točené pivo, kadeřnictví nebo opravy obuvi a kol. Snížení DPH z 15 na 10 procent pro základní potraviny má v programu i ČSSD.

Daně podle ANO
Zdroj: ČT24

Babiš řekl, že na rozdíl od návrhů jiných stran chce při úpravách daňových sazeb zohlednit jejich dopad na rozpočet. „My nechceme slibovat věci, které jsou rozpočtově neodpovědné. Musíme udržet rozpočet v rozumné kondici,“ řekl.

Babiš: Výpadek nahradí příjmy z kontrolního hlášení

Celkem daňové změny navržené ANO budou znamenat výpadek příjmů ve státním rozpočtu zhruba 45 miliard korun, řekl Babiš. Bývalý ministr financí je ale přesvědčen, že se podaří tento výpadek nahradit příjmy z kontrolního hlášení DPH. Do rozpočtu podle něj přispěje i vyšší spotřeba vyvolaná tím, že lidem díky snížení daní a zavedení výdajových paušálů zůstane víc peněz.

Obecně ANO podle Babiše usiluje o to, aby se daňové sazby měnily jen zřídka a vždy zůstával dostatečný čas před účinností zákona, aby se lidé a firmy mohli na změnu připravit. „Prosazujeme stabilní a předvídatelné daňové prostředí,“ řekl.

Hnutí také navrhuje úlevy z EET. Povinnost by se neměla vztahovat na fyzické osoby s paušální daní a s příjmy do 500 tisíc korun, na bufety ve školách nebo dětských kroužcích, na e-shopy nebo na prodej vánočních kaprů. ANO chce také zrušit povinnost vyvěšovat oznámení o elektronické evidenci v provozovnách a chce umožnit volbu mezi elektronickou a papírovou účtenkou.

Události: Daňové plány politických stran (zdroj: ČT24)

Úleva z EET by se měla týkat i veřejně prospěšných spolků s obratem do jednoho milionu korun, které pořádají akci mimo svou obvyklou provozovnu. „Například je to provozovna na fotbalovém hřišti, která eviduje a potom má dělat nějaký ples na jiném místě v rámci obce, tak tam navrhujeme, aby v rámci takových akcí EET nemuseli použít,“ řekl Babiš.

Do budoucna chce ANO zjednodušit daňové formuláře a posílit digitalizaci finanční správy. „Jednou to bude daňová správa, kdo bude vyplňovat formulář, a uživatelé to budou jenom kontrolovat,“ řekl Babiš.

Opozice: Komplikované a populistické

Daňové návrhy, které představilo hnutí ANO, vzápětí zkritizovali politici z ostatních stran. „U dosavadních vládních stran, zejména u hnutí ANO, je komické, že po více jak třech letech zvyšování daňové zátěže a komplikování daňového systému navrhuje nyní před volbami pravý opak. Tomu nikdo nemůže věřit,“ uvedl ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Podle něj jsou návrhy ANO na úpravu daňového systému komplikované a nepřinesou občanům takové úlevy, jako návrhy představené ODS.

ODS kritizovala také zavedení úlev z EET. „Autor elektronické evidence tržeb Andrej Babiš dnes představil své plány v daňové a ekonomické oblasti, jejichž součástí jsou právě úlevy z EET. Ten, který celé roky stíhal a šikanoval naše živnostníky a drobné podnikatele, nutil je pořizovat si za velké peníze pokladny a dělal z nich zlodějíčky, přichází pár měsíců před volbami s návrhem na úlevy z EET,“ řekla místopředsedkyně strany Alexandra Udženija. ODS chce úplné zrušení EET.

Občanští demokraté chtějí zavést rovnou patnáctiprocentní daň. Ta má podle nich lidem zvýšit příjmy o 7 procent. Zjednodušit se má i DPH. „Chceme vrátit zpátky dvě sazby DPH. Tři jsou kompilované. Základní by měla být 19 procent, snížená 10 procent,“ soudí předseda ODS Petr Fiala.

Návrh ANO kritizuje i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Zrušení superhrubé mzdy a zavedení výdajových paušálů pro zaměstnance obsahovaly platné zákony z roku 2012, které měly vejít v účinnost 1. 1. 2015. Strany současné vládní koalice tyto zákony zrušily. Pokud dnes slibují zavést něco, co samy dobrovolně zrušily, dělají si z lidí legraci,“ uvedl. Doplnil, že TOP 09 usiluje o zjednodušení daňové administrativy, o snížení sociálního pojištění a o stanovení dvou sazeb DPH ve výši 20 a 10 procent.

Daně chtějí snížit všichni kromě KSČM

Kriticky se k návrhům postavil i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který poukázal zejména na návrh na přesunutí některých služeb do snížené sazby DPH. „Ekonom Babiš chce snížit DPH na pivo a na květiny… Už jen čekám, kdy navrhne snížit DPH u koblih a paštik,“ napsal na Twitteru s poukazem na to, že Babiš v rámci volební kampaně rozdával voličům koblihy. Návrhy ANO označil za populismus.

Podle KDU-ČSL a Starostů je v Česku obecně vysoké zdanění práce. Proto musí dojít k navýšení slev na dani. „Dále navyšovat slevy pracujícím rodičům pro děti, kteří se připravují na budoucí povolání a život,“ prozradil ekonomický expert KDU-ČSL Jaroslav Klaška.

Strana přímé demokracie chce taktéž snižovat daňové zatížení rodin. „Prosazujeme, aby od třetího dítěte více měli pracující rodiče nulovou daň z příjmu fyzických osob,“ vyjevil své plány předseda partaje Tomio Okamura.

Komunisté by zavedli progresivní zdanění a navýšili daně velkým firmám. „A také dodanit církevní restituce,“ usmál se první místopředseda UV KSČM Jiří Dolejš. Progresi mají v plánu i sociální demokraté. Přesné sazby zatím strana tají. „Jednotliví lidé získají 500 až 1500 korun měsíčně čistého navíc ke své měsíční výplatě,“ slíbil premiér Bohuslav Sobotka.