Místo bagru pokládá potrubí vibrační pás. Kateřinice přivádějí vodu z vrtů rychleji a šetrněji

Studio ČT24 - Vrty pro pitnou vodu v Kateřinicích (zdroj: ČT24)

Dlouhodobý problém se suchem řeší Kateřinice na Vsetínsku, kde v úterý začali s připojováním dalších dvou vrtů. Obec je nechala vyhloubit v blízkém lese. Díky speciální technologii by pokládání vodovodního potrubí mělo být šetrnější k životnímu prostředí a také výrazně rychlejší než v uplynulých letech.

Šest nových vrtů bude zásobit vodou obyvatele Kateřinic. Dva z nich už jsou i napojené na úpravnu na okraji obce. „Každý vrt musí mít přivedený vodovod, kterým se voda bude dopravovat do úpravny. Elektrickou energii, abychom ji mohli vyčerpat ze stometrové hloubky, a ovládací kabely, kterými budou čerpadla spínaná na dálku z úpravny,“ vyjmenoval starosta Kateřinic Vojtěch Zubíček (nestr.).

Potrubí a kabely pokládají pracovníci v náročném kopcovitém a kamenitém terénu speciální metodou. „Tam, kde je terén složitý, je výkop předpřipraven rýhovačem, a následně probíhá pokládka médií pomocí vibračního pásu,“ popsal starosta.

Moderní metoda je šetrnější a rychlejší. Uložit vedení pod zem by mělo trvat asi den, obvyklé bagrování by přitom zabralo více než dva měsíce. „Když děláte široký výkop a narazíte na kameny, tak máte hned v zemi díru, která má třeba dva metry v průměru,“ přiblížil Zubíček.

Vrtů má vesnice řadu, letos poprvé používá vibrační pás

S hloubením obecních vrtů mají Kateřinice několikaletou zkušenost. Úřad nechal první zbudovat už před sedmi lety, další v roce 2018 a 2019. Jeden ze starších vrtů, dosahujících do padesátimetrové hloubky, vydá 25 kubíků vody denně, což pokryje čtvrtinu spotřeby vesnice.

Starší vrty ale obci nestačily, vlivem sucha totiž přichází o povrchové zdroje. Vedení tak sází na nové zásoby z podzemí. „Že letos pršelo, je jen přestávka v suchu. Posilovat vodní zdroje pro zásobování obyvatelstva je důležité a je to prioritou naší obce,“ uvedl Zubíček.

Vyhloubení veškerých vrtů vyšlo zhruba na 13 milionů korun, téměř deseti miliony přispěl Státní fond životního prostředí dotacemi.