Luhačovické sluneční lázně se vracejí do podoby, kterou jim vdechl architekt Jurkovič

Události: Opravy Slunečních lázní v Luhačovicích (zdroj: ČT24)

Sluneční a vodoléčebné lázně se mají opět stát jednou z dominant Luhačovic. Rekonstrukce jim vrátí podobu z doby vzniku v roce 1902. Historické unikáty začíná komplex architekta Dušana Jurkoviče ukazovat už teď, během opravy.

Historii slunečních lázní donedávna připomínaly jen fotografie. Stačily ale dva měsíce prací, během kterých dělníci odstranili nežádoucí přístavby a pod podlahou nebo za zdmi se objevila 119 let stará historie. Například architektem Jurkovičem navržený bazének.

„Mohl tady teoreticky sloužit mlýnskému provozu, to už ale nezjistíme. Byl asi z roku 1902,“ přiblížuje architekt Petr Všetečka. Vodoléčebné oddělení pro pány přineslo další nečekaný objev. Na historických fotografiích je na zdi vidět kruhový stín, který je zřetelný dodnes. „To znamená uložení mlýnského soukolí,“ popsal Všetečka.

Sluneční lázně postavil architekt Dušan Jurkovič
Zdroj: Lázně Luhačovice

Vodoléčebný ústav byl postaven v klasickém Jurkovičově stylu, zdi tvoří trámy, které jsou vyplněné vyzdívkou. Tak jako se kolonáda se zdobným hotelem stala společenským centrem lázní, tak sluneční lázně prosluly léčivými procedurami.

Dušan Jurkovič Luhačovice prozářil barevně vyvedenými stavbami. Sluneční lázně se k pestrosti zase vrátí, restaurátoři už vědí, jak na každém trámu najdou původní barvy. „Dokonce i na těch, které jsou shnilé, ty nás zajímají nejvíc. Občas se na nich najde stopa původního rámu okna,“ přiblížil Všetečka.

Hrázděné zdivo je pro Jurkoviče typické
Zdroj: ČT24

Sluneční lázně už sice zůstanou jen muzeem, památkáři ale trvali na tom, aby znovu vypadaly jako v době svého vzniku. Tak náročná zatím v Luhačovicích nebyla žádná jiná rekonstrukce. „Ve vodoléčebném ústavu se bude rekonstruovat nejvíc původních prvků, které tady byly,“ okomentovala mluvčí Lázní Luhačovice Hana Felcmanová.

Jako nové budou sluneční lázně zase vypadat už za dva roky.