Zimolova náruč zůstává po jednáních otevřená třetímu do koalice

V Jihočeském kraji vítězná ČSSD pod taktovkou dosavadního hejtmana Jiřího Zimoly chce pět křesel z jedenáctičlenné rady i post hejtmana. Zimola to řekl po setkání se zástupci ODS, KSČM, Jihočechy 2012 a KDU-ČSL. Přitom nevyloučil spolupráci s žádným z těchto subjektů. Podle něj platí varianta, že by novou koalici měly tvořit ČSSD s ANO, a doplňoval by je další politický subjekt.

„Myslím si, že vzhledem k výsledku, kterého jsme dosáhli, je tento požadavek zcela na místě. Neměli bychom většinu v radě a rozložení dalších křesel by záleželo na jednání. Nabízí se varianty 5-5-1 nebo 5-4-2,“ přemýšlí o nadcházejícím uspořádání Zimola.

Setkání se zástupci dalších subjektů podle něj potvrdila, že programově se uskupení z 80 až 90 procent překrývají. V tomto pohledu se představy ČSSD nejvíc liší od těch, které hodlá prosazovat ODS. „Ale i tak si dokážu spolupráci s občanskými demokraty představit,“ řekl. Dodal, že na další schůzku s hnutím ANO se sociální demokraté dohodli na středu.

Zimola uvedl, že zatím neplánuje setkání s koalicí Pro jižní Čechy, kterou tvoří STAN, TOP 09 a Hnutí občané pro Budějovice. „Zatímco představitelé všech ostatních stran mi hned po volbách gratulovali k vítězství, z této koalice se nikdo neozval. Patrně nemá zájem o jednání s námi,“ řekl.