Evropu trápí epidemie obezity, varuje WHO. Každý rok přispěje k úmrtí 1,2 milionu lidí

Evropu tíží obrovský problém s růstem počtu lidí, kteří trpí nadváhou nebo obezitou – nadbytečné kilogramy každoročně přispějí k úmrtí až 1,2 milionu lidí. Ve své zprávě to v úterý uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle posledních dostupných dat z roku 2016 v Evropě do kategorie lidí s nadváhou či obezitou spadá 59 procent dospělých a téměř třetina dětí.

„Míra nadváhy a obezity v regionu dosáhla rozměrů epidemie a stále roste,“ uvedl šéf evropské pobočky WHO Hans Kluge. „Zvýšený index BMI (index tělesné hmotnosti) je největším rizikovým faktorem pro onemocnění nepřenosnými chorobami, jako jsou nemoci srdce a oběhového systému,“ dodal. 

Kluge také poznamenal, že nadměrná tělesná hmotnost hraje klíčovou roli i při onemocnění třinácti typy rakoviny a lze jí přisoudit až 200 tisíc nových onkologických pacientů ročně. „A ten počet bude v dalších letech stoupat,“ varoval. 

Evropa tloustne

WHO rovněž upozornila, že před půlstoletím – v roce 1975 – mělo problémy s nadváhou nebo obezitou čtyřicet procent Evropanů. Jejich počet se za necelých padesát let zvýšil o 138 procent. Aktuálně trpí obezitou čtvrtina Evropanů, což je po Americe nejvíce ze všech kontinentů.

Problém s nadváhou podle zprávy ještě umocní pandemie covidu-19, která posílila některé nezdravé návyky a omezila možnosti fyzické aktivity. Kromě nedostatku pohybu a nezdravé stravy problémy s nadváhou v populaci souvisejí i s digitalizací, sedavým zaměstnáním, ale také s propagací kalorických jídel a rozmachem on-line zábavy, zejména u dětí.

Lidé s nadváhou nebo obezitou v české populaci (v %)
Zdroj: Česko v datech

Řešení jsou na stole

„Obezita je ovlivněna prostředím, proto je důležité se na tento problém dívat z pohledu všech fází života. Například život dětí a dospívajících ovlivňuje digitální prostředí, včetně marketingu nezdravých potravin a nápojů,“ uvedl doktor Kremlin Wickramasinghe, zastupující vedoucí Evropské kanceláře WHO pro prevenci a kontrolu neinfekčních onemocnění, která tuto zprávu vypracovala.

Obezita je vážný problém v tomto století
Zdroj: Edenred

„Postupem času jsme se naučili, že jediné univerzální řešení nebude fungovat. Abychom jako země nebo region uspěli, potřebujeme komplexní balíček intervencí. Žádná země nebyla schopna zavést všechny tyto metody najednou. Je důležité vybrat si dvě nebo tři cesty, které je třeba zavést nyní, a mít proveditelný plán na zavedení ostatních intervencí,“ dodal doktor Wickramasinghe.

„Omezení marketingu nezdravých potravin pro děti, zdanění nápojů slazených cukrem a zlepšení reakce zdravotnického systému na zvládání obezity patří v současné době mezi nejaktivněji diskutované oblasti politiky v evropském regionu WHO,“ dodal.