Ingenuity na Marsu měla létat měsíc, dělá to už rok. Zvládla pětkrát více testů

Americká vesmírná mise Mars 2020 vzbudila pozornost řadou technických řešení, asi největší popularitu ale získala malá helikoptéra nazvaná Ingenuity, která se jako první motorem poháněný stroj na cizí planetě vznesla do atmosféry 19. dubna 2021.

Letounek vážící jen 1,8 kilogramu pohánějí dva protiběžné dvoulisté vrtule o průměru 1,2 metru umístěné nad sebou. Energii Ingenuity (Vynalézavost) bere z baterií nabíjených solárními panely. Vrtule se otáčejí rychlostí 2400 otáček za minutu – kvůli řídké atmosféře rudé planety mnohem rychleji, než je obvyklé u vrtulníků na Zemi.

Od svého přistání spolu s roverem Perseverance loni 18. února už zaznamenala 46 minut a 31 sekund letového času. Nad povrchem Marsu urazila vzdálenost bezmála 5,9 kilometru, dokázala vystoupat do dvanáctimetrové výšky a letět rychlostí až přes pět metrů za vteřinu.

Fotografie pořízená vrtulníčkem Ingenuity
Zdroj: NASA JPL

Zatím uskutečnila pětadvacet letů a ten poslední z minulého týdne byl rekordní. „Překonala rekordy ve vzdálenosti a rychlosti, urazila 704 metrů rychlostí 5,5 metru za sekundu a letěla 161,3 vteřiny,“ konstatoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Malý vrtulník není vybavený vědeckými přístroji a jeho jediným úkolem je vyzkoušet možnost využívat v budoucnu při zkoumání povrchu mimozemských těles podobné létající aparáty. Ingenuity už překonal všechna očekávání vědců, kteří původně počítali jen s pěti letovými testy, které skončí během třiceti dní.

Mise v kráteru Jezero

Hlavním nástrojem současné mise v kráteru pojmenovaném Jezero, kde se před 3,5 miliardy lety nacházela voda a kde se podle vědců mohou nacházet známky života mikrobů, je robotické vozítko Perseverance.

Speciální vysílání ČT24: Sonda Perseverance přistála na povrchu Marsu (zdroj: ČT24)

Šestikolový rover má podobné rozměry jako osobní automobil. Váží zhruba tunu a je přibližně tři metry dlouhý, 2,7 metru široký a 2,2 metru vysoký. Jeho robotická paže je dlouhá 2,1 metru. Podle Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) je to její zatím největší a nejsofistikovanější vozítko pro průzkum Marsu.