Egyptští archeologové představili vzácný nález. Ukázali stovku nově objevených sarkofágů

Egyptští archeologové představili další cenný nález z pohřebiště v Sakkáře nedaleko Káhiry, kde se podařilo objevit stovku sarkofágů většinou i s mumiemi uvnitř a asi čtyři desítky zlacených sošek. Ministr pro památky a cestovní ruch Chálid Anání řekl, že barevné zapečetěné sarkofágy pocházejí zejména z pozdní doby starověkého Egypta a následující Ptolemaiovské dynastie, a jsou tedy staré zhruba 2500 let.

Odborníci novinářům nové nálezy představili na improvizované výstavě přímo na pohřebišti v Sakkáře. U paty tamní nejznámější hrobky, Džoserovy stupňovité pyramidy, nechali přítomné nahlédnout i dovnitř jednoho ze sarkofágů s mumifikovaným tělem zabaleným do bílé tkaniny a ukázali rentgenové snímky, aby doložili stav, v němž se tělo uchovalo. 

Podle Anáního budou objevené artefakty převezeny do třech egyptských muzeí v Káhiře, část z nich získá i vznikající muzeum poblíž pyramid v Gíze. Ministr naznačil, že další objevy ze Sakkáry archeologové veřejnosti představí ještě do konce roku.

Mustafa Vazírí z egyptské Nejvyšší rady pro starožitnosti upřesnil, že archeologové našli další pohřební šachty „plné sarkofágů, bohatě zlacených, zdobených a polychromovaných“.

Hlavní hřbitov starověkého Egypta

V Sakkáře, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO, se pohřbívalo více než 3000 let a přes dvě milénia sloužila jako pohřebiště pro někdejší hlavní město Dolního Egypta Memfis.

Jako další pohřebiště pro Memfis sloužila i Gíza, která je díky velkým pyramidám v centru zájmu turistů, cenné objevy se ale v minulých letech podařilo učinit i na pohřebištích v Abú Síru a Dahšúru.