Lékaři v Brně provedli unikátní operaci oka. Do defektní rohovky přenesli nerv z čela

Lékaři ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně provedli jako první v České republice unikátní operaci u pacienta s chronickým vředem oční rohovky. Muži přenesli nerv z čela do lemu rohovky, která se díky tomu zhojí. Pacienta už propustili do domácího léčení.

Defekt rohovky může vzniknout poraněním nebo infekcí, pacienti pak mají omezené vidění a problémy s citlivostí postiženého oka. Lékaři operovali dvaapadesátiletého muže, u kterého defekt rohovky vyústil ve vznik neurotrofického vředu. „Operace byla provedena technikou přímé neurotizace, to je mikrochirurgickým přenosem senzitivních nervů z čela pacienta přímo do lemu oční rohovky bez potřeby použití nervového štěpu,“ popsal přednosta kliniky plastické a estetické chirurgie Zdeněk Dvořák.

Lékaři muže po bezproblémové operaci, kterou provedli už v září, po hojení propustili do domácího léčení a ambulantní péče. „Výsledek lze úplně zhodnotit za šest až dvanáct měsíců po operaci, kdy transponovaný nerv proroste přímo do rohovky, a tím i zlepší její citlivost, obranný reflex a zhojení vředu. Do doby před operací je totiž rohovka zcela necitlivá,“ dodal plastický chirurg Martin Knoz.

Operace je vhodná pro dospělé i děti

Mluvčí nemocnice Dana Lipovská uvedla, že ze studií vyplývá, že má metoda vynikající výsledky v následném hojení vzniklých chronických defektů. „Defekty pacienta obtěžují zakalením rohovky s omezeným viděním a problémy vznikajícími z poruchy citlivosti postiženého oka. Takto operovat lze starší pacienty, dospělé i děti,“ řekla.

Podle ní budou lékaři s ohledem na úspěch u prvního operovaného v zákrocích pokračovat i u dalších pacientů.