Remdesivir je účinný proti COVID-19, zveřejnil jeho výrobce. Skončila rozsáhlá studie na 800 lidech

Rozsáhlá americká vládní studie léku remdesivir podle odborného webu STAT ukázala, že jeden z nejnadějnějších přípravků proti nemoci COVID-19 je opravdu účinný. Ve středu to oznámila farmaceutická společnost Gilead, která přípravek vyvinula, nyní se čeká na slovo amerických úřadů.

„Pochopili jsme, že výzkum potvrdil, že léčivo plní svůj primární cíl,“ uvedla firma ve svém prohlášení a dodala, že americký Národní institut alergických a infekčních nemocí (NIAID), který studii prováděl, poskytne další podrobnosti na blížícím se briefingu. 

Avizovaný výsledek by představoval úplně první potvrzenou léčbu nemoci způsobené novým koronavirem. Doposud žádná klinická studie u žádného přípravku výraznou účinnost neprokázala. Web STAT ale dodává, že bez dalších podrobností není možné říci, jak moc je přípravek remdesivir účinný.

Zprávy o výsledku tohoto léku vyvinutého původně proti viru ebola byly v posledních dnech spíše rozporuplné; například z Číny přišla zpráva, že v tamní studii přípravek propadl. Společnost Gilead se ale bránila s tím, že tento výzkum měl špatné parametry a například vůbec nepracoval s takzvanou kontrolní skupinou, která by místo účinné látky dostala jen placebo.

Co je Remdesivir a jak se používá? (zdroj: ČT24)

Nadějné vyhlídky

Podle expertů je nadějné už jen to, že výsledky studie Národního institutu alergických a infekčních nemocí (NIAID) se objevily tak brzo – již jen to podle nich naznačuje, že účinnost remdesiviru je přesvědčivá. NIAID ve středu večer na svém webu zveřejnil, že délka léčby se snížila u pacientů léčených remsedivirem průměrně o třicet procent - to znamená, že mohou opustit nemocnici o třetinu dříve. Navíc se ukázalo, že pacienti léčení remdesivirem mají o tři procentní body nižší smrtnost. 

Neočekávalo se, že studie proběhne tak rychle; byla totiž zdaleka nejdůležitější a nejdůsledněji navrženou zkouškou remdesiviru proti COVID-19.

Studie porovnávala účinnost remdesiviru s placebem u 800 pacientů, přičemž ani pacienti ani lékaři nevěděli, kdo dostal lék místo placeba. A to znamená, že ani postoj lékařů ani naděje pacientů nemohly zkreslit léčebný proces.

Hlavním cílem bylo zjistit, jak rychle se zlepšuje zdravotní stav pacientů. Kratší doba výzkumu říká, že lék opravdu pomáhá pacientům rychleji se zlepšovat.

Gilead současně ve středu zveřejnil výsledky z vlastní studie remdesiviru u pacientů se zvláště závažným průběhem COVID-19. Tato studie podle společnosti prokázala podobné zlepšení u pacientů léčených remdesivirem pět i deset dní.