Taťána Míková: Rýsují se dvě až tři ochlazení, únor má být ale zase nadprůměrně teplý

Čekají nás prázdniny na blátě? V půlce zimy to vypadá, že ta letošní se zařadí mezi nejteplejší v dějinách. A ani únor na tom zřejmě příliš nezmění.

Je tu polovina meteorologické zimy a její průběh je zatím docela mírný. Prosincová průměrná teplota za celé Česko byla o 2,8 °C vyšší než normál za roky 1981 až 2010. Nad průměrem také zůstává naprostá většina lednových dní.

Předpovědi se loni až vzácně shodovaly na tom, že zima ve střední Evropě bude mírná s převládajícím vyšším tlakem vzduchu. Kupodivu výsledky vyšly podobné podle různých klimatických center v průběhu všech podzimních výpočtů. Znamená to, že už se zimy letos v Česku nedočkáme?

Ne tak úplně. V příštích dvou týdnech se před námi rýsují dvě nebo tři ochlazení, která by nám mohla aspoň na pár dní připomenout, jak má středoevropská zima vypadat; na horách pár centimetrů nového sněhu, v nížinách ráno mráz, odpoledne teploty jen kousek nad nulou:

Výhled na další dny
Zdroj: ČT24

Jenže už na únor meteorologická centra slibují zase nadprůměrně teplo:

Výhled na únor
Zdroj: NOAA

Podle předpovědi má tedy letošní zima našlápnuto na některou z nejvyšších příček v teplotním žebříčku. Mohla by se zařadit mezi první tři nejteplejší zimy posledních padesáti let.

V tabulce je odchylka zimní teploty od normálu v 15 nejteplejších zimách od roku 1961:

Odchylka od normálu v patnácti nejteplejších zimách od roku 1961 (ve °C)
Zdroj: ČHMÚ

Při porovnání s nejdelší řadou měření v pražském Klementinu jsou první dvě zimy nejteplejší i tam, a to za celých 244 let měření.

Existuje spojení mezi zimou a sněhem?

Teplá zima ale zdaleka neznamená automaticky málo sněhu na horách. I když obě nejteplejší zimy měly v prosinci a částečně i v lednu na horách sněhu opravdu málo, na konci ledna 2007 nasněžilo a o prázdninách bylo i přírodního sněhu na lyžování dost. To zima 2015/16 byla na sníh chudší a v níže položených střediscích se nelyžovalo ani tam, kde měli děla na umělý sníh – při vysokých teplotách totiž nemělo smysl je pouštět.

Jestli se letošní prázdniny budou víc podobat roku 2007, nebo 2015 zatím těžko soudit. Hned o nejbližším víkendu si ovšem hory mohou polepšit o 5 až 15 centimetrů nového sněhu. Nejvíc zřejmě v Beskydech, kde by mohlo napadnout i přes čtvrt metru. A že je to opravdu potřeba, ukazuje i mapa výšky přírodního sněhu na stanicích:

Výška sněhu v ČR
Zdroj: ČHMÚ