USA přestanou financovat vládní výzkum na lidských embryích

Administrativa prezidenta USA Donalda Trumpa oznámila, že ukončí financování výzkumu na lidských embryích. Rozhodnutí je vítězstvím pro odpůrce interrupcí, studie se totiž provádí na mrtvých plodech z dobrovolných potratů, píše agentura AP. Někteří vědci však tvrdí, že lidská embrya nelze při výzkumu léčby určitých nemocí ničím nahradit.

Rozhodnutí pochází přímo od Trumpa, sdělil agentuře anonymní, vysoce postavený vládní zdroj. Ukončení financování těchto studií Národním ústavem zdraví (NIH) bylo totiž dlouhodobým cílem aktivistů vystupujících proti interrupcím, kteří tvoří jádro jeho politické základny, píše AP.

Jen loni šlo na takový výzkum asi 13 milionů dolarů (zhruba 296 milionů korun). Zákaz se nedotkne až na tři výjimky již probíhajících studií, v nichž je momentálně vázáno asi 102 milionů dolarů (asi 2,3 miliardy korun). Administrativa navíc zrušila podporu ve výši dvou milionů dolarů pro Kalifornskou univerzitu v San Franciscu, která řadu let zkoumá embryonální tkáň – cílem je vytvořit myši s imunitním systémem podobným lidskému. Vědci tak chtějí přijít s léčbou HIV/AIDS.

Trump o sobě v minulosti prohlásil, že je silně proti potratům s výjimkou tří případů: znásilnění, plození dětí mezi blízkými příbuznými a ochrana života matky. Během svého mandátu omezil financování potratových klinik, rozšířil právní ochranu pro poskytovatele zdravotní péče, kteří mají k interrupcím výhrady, a nominoval řadu federálních soudců, již proti potratům vystupují.

Není to konec výzkumu

Americká vláda financovala výzkum na lidských embryích několik desetiletí, ať už byl v Bílém domě demokrat, nebo republikán. Nové rozhodnutí se netýká soukromého výzkumu a probíhajících experimentů na univerzitách, reálně tedy nemusí mít tak velký dopad, jak by se mohlo zdát. Drtivá většina tohoto výzkumu  totiž probíhá právě na vysokých školách. Univerzity, které budou žádat o nové projekty či prodloužení stávajících, však bude vláda přísněji posuzovat.

Významná část výzkumu embryí navíc v současné době probíhá v Číně, kde jsou výrazně liberálnější pravidla pro výzkum – je tedy pravděpodobné, že se výzkum může přesunout ještě výrazněji právě tam.

V rámci republikánského tažení proti potratům přijala v poslední době řada amerických států přísné protipotratové zákony, jež odporují precedenčnímu rozhodnutí z roku 1973, které interrupce v USA fakticky legalizovalo. Odpůrci interrupcí proto očekávají, že nové protipotratové zákony vyvolají soudní spory, které skončí u nejvyššího soudu. V devítičlenné nejvyšší justiční instanci zastává pět soudců konzervativní názory, což odpůrcům potratů dává naději na úspěch.