Nákladní loď Dragon se vrátila z ISS na Zemi. Nese tuny materiálu z vědeckých experimentů

Některé firmy Elona Muska se sice potýkají s finančními problémy, jeho SpaceX se ale podařil další úspěch. Raketa přinesla z vesmíru na Zemi více než dvě tuny nejrůznějšího materiálu, zejména vědecké pokusy, které probíhaly ve stavu beztíže.

Nákladní loď Dragon společnosti SpaceX se v noci na úterý úspěšně vrátila na Zemi z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Několik minut před půlnocí přistála v Tichém oceánu s téměř dvěma tunami různého materiálu, včetně cenných vědeckých experimentů, informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Přistání ve vodách Pacifiku přibližně 325 kilometrů jihozápadně od kalifornského města Long Beach zdárně završilo již 17. zásobovací let společnosti SpaceX pro americkou vesmírnou agenturu. Dragon přiletěl na stanici 6. května s 2,5 tuny zásob, paliva, ale i zařízení a materiálů k dalšímu výzkumu a vědeckým pokusům.

Cesta k Zemi

V té době bylo u orbitálního komplexu zakotveno šest kosmických lodí. Vedle Dragonu Cygnus americké společnosti Northrop Grumman také dvojice ruských nákladních plavidel Progress a dvě ruské pilotované lodi Sojuz.

Jeden z ruských vesmírných kamionů, Progress MS-10, se má podle zprávy agentury TASS od ISS odpoutat ještě v úterý dopoledne. Většina lodi shoří při sestupu atmosférou a zbylé úlomky mají kolem 14:30 našeho času dopadnout do západní části Tichého oceánu.