Skepse ohledně zájmu o auta od Tesly. Akcie Muskovy firmy letos spadly o 43 procent

Akcie amerického výrobce elektrických aut Tesla od počátku letošního roku klesly o 43 procent. Je to jejich nejhorší začátek roku od doby, kdy se s nimi začalo obchodovat na burze. Nejvíce to pocítil šéf automobilky Elon Musk, který tak přišel o 4,9 miliardy dolarů (113 miliard korun), upozornila agentura Bloomberg.

Hodnota cenných papírů Tesly klesá, protože obchodníci jsou stále více skeptičtí ohledně poptávky spotřebitelů po vozech firmy. Mají také obavu o to, jak se firma bude schopna vypořádat se svým dluhem.

Na začátku roku dosahovala hodnota jedné akcie Tesly téměř 350 dolarů, nyní se pohybuje lehce nad 180 dolary. V pátek tak cenné papíry firmy uzavřely na nejnižší úrovni za dva a půl roku.

Čtyři největší akcionáři Tesly, kterými jsou vedle sedmačtyřicetiletého Muska také Tencent Holdings, saúdskoarabský veřejný investiční fond PIF a spoluzakladatel firmy Oracle Larry Ellison, od počátku roku přišli kvůli propadu hodnoty jejich podílů o 7,8 miliardy dolarů. Z toho v samotném květnu o 2,7 miliardy. Komentář akcionářů se agentuře Bloomberg nepodařilo získat.

V seznamu nejbohatších lidí světa sestavovaném agenturou Bloomberg se každopádně Musk propadl na 46. pozici s majetkem 19,7 miliardy dolarů. Ještě na počátku roku mu patřila 29. příčka.

  • Tesla byla založena v roce 2003. S akciemi firmy se začalo obchodovat na burze v roce 2010.

Tesle roste na trhu s elektromobily konkurence

Analytici společnosti Sanford C. Bernstein & Co. upozornili, že Tesla měla obrovský úspěch se svým sedanem Model S a zdálo se, že by nový bateriový pohon mohl brzy překonat konvenční spalovací motory. Společnost však stále není zisková, má vysoké fixní náklady a trh pro její modely je mnohem menší, než se očekávalo.

Také její technologie již dávno není jedinečná. Upozorňují zvláště na výkon německých automobilek Daimler a BMW, jejichž výroba elektrických aut vydělává a plánují rozšiřovat nabídku elektrických vozů.

Úvaha o stažení akcií, která Muska přišla na miliony dolarů

Loni v srpnu přitom Musk rozbouřil finanční trh, když na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Dodal, že by za akcie podniku nabídl částku výrazně převyšující jejich tehdejší tržní hodnotu. Později však uvedl, že s potenciálními investory stále jedná a že žádná dohoda zatím uzavřena nebyla.

Zareagovala na to ale burzovní komise, která podala žalobu. Muskův výrok totiž podle ní neměl reálný základ, byl nepravdivý a zavádějící, vedl k chaosu na akciovém trhu a poškodil investory. Krátce nato se komise s Teslou a Muskem dohodla na urovnání obvinění. Jak firma, tak její ředitel pak museli zaplatit 20 milionů dolarů.