Elon Musk zaplatí za jeden tweet pokutu 20 milionů dolarů

Na začátku byl tweet telegramového znění, na konci pokuta dvaceti milionů dolarů a otřesená pozice Elona Muska i jeho automobilky Tesla. Trest mu vyměřila Komise pro cenné papíry (SEC) za podvody a falešné informace, které poškodily investory a obchodníky na burze. Americký podnikatel, zakladatel komerční kosmické agentury SpaceX a filantrop má na svém kontě skandálů víc. Čas ukáže, jestli ho zničí, nebo se promění v účinný marketingový tah.

Tweet za 20 milionů dolarů napsal americký miliardář Elon Musk 7. srpna v 9:48 ráno: „Uvažuji o převzetí Tesly do soukromých rukou, 420 dolarů (za akcii). Financování zajištěno.“

Informace se stala rozbuškou především na finančních trzích, ty reagovaly ihned. Akcie Tesly se v danou chvíli pohybovaly výrazně níž – kolem 360 dolarů – a hodnota světového výrobce elektromobilů byla zhruba 58 miliard dolarů.

Svým tweetem ji Musk rázem zvedl na 72 miliard, do konce týdne cena akcií vylétla vzhůru a burza obchodování s nimi přerušila.

Zakladatel a ředitel Tesly ujišťoval, že jedná o odkupu akcií se státním fondem Saudské Arábie, který v ní nedávno koupil pětiprocentní podíl. Ovšem dohodu v ruce neměl, podle jeho slov dohoda nedopadla. Sám vlastní téměř 20 procent, zbytek drží další investoři.

Hlavnímu účetnímu i Komisi pro cenné papíry došla s Muskem trpělivost

Investory ještě víc znejistila rezignace hlavního účetního společnosti. Tomu trpělivost s kontroverzním excentrikem prý došla poté, co si Musk při rozhovoru na internetové televizi Joe Rogan zapálil jointa. Podle moderátora šlo o směs tabáku a marihuany. Právě kouření konopí je v Kalifornii, kde se natáčelo, od ledna legální.

Trpělivost brzy došla i americké Komisi pro cenné papíry. Ta ve čtvrtek podala žalobu, ve které uvedla, že výrok o převzetí Tesly a stažení akcií neměl žádný skutečný podklad, byl nepravdivý a zavádějící a vedl k chaosu na burze a poškodil investory.

Nakonec se Elon Musk o víkendu s regulátorem mimosoudně dohodl, ale tweet ho bude stát nemalé peníze. Zaplatí pokutu 20 milionů dolarů. A i když zůstane ředitelem, musí odstoupit jako předseda správní rady Tesly.

Jestli ho toto varování přiměje k větší obezřetnosti, není zatím jasné. Kromě toho čelí i čerstvé žalobě od britského záchranáře, který v létě pronikl k uvězněným thajským chlapcům do zatopené jeskyně. Musk ho na tweetu označil za pedofila. Sám chtěl při operaci vyzkoušet svoji miniponorku, ale podle úřadů nebyla pro toto místo vhodná.

Muskův kontroverzní tweet
Zdroj: ČT24

Dobré jméno mu přinesla vesmírná společnost SpaceX

Popularitu i globální věhlas mu naopak přinesla jeho kosmická společnost SpaceX, která do vesmíru už vypustila družici i komunikační satelity. Musk plánuje i první soukromý let kolem Měsíce i misi na Mars.

Sám Elon Musk je ale neřízená střela a podle kritiků tím nepřispívá k dobré pověsti Tesly. Teď sice nad ní dočasně ztrácí neomezenou moc a při tweetování se bude muset krotit. Jestli mu to marketingově ublíží, nebo pomůže, čas teprve ukáže. Kontroverzní vizionář svůj vliv na globální veřejný prostor neztrácí, jeho twitterový účet sleduje 22 milionů lidí.