Nové cestě lidstva na Měsíc dala NASA jméno Artemis. Agentuře ale na projekt ještě chybí peníze

Příští mise americké kosmické agentury NASA k Měsíci dostala jméno Artemis. Úřad to oznámil v pondělí večer s tím, že ale stále ještě nemá dostatek financí pro tuto cestu.

Mise by měla proběhnout někdy během roku 2024. Původně byla plánovaná na rok 2028, ale v březnu americký prezident Donald Trump rozhodl, že se termín přesune o čtyři roky dopředu, tedy ještě na případné druhé období jeho vlády. Součástí této mise by mělo být dostat poprvé na Měsíc astronautku.

Ředitel NASA Jim Bridenstine oznámil novinářům, že agentura bude potřebovat dalších 1,6 miliardy dolarů, aby se včas dokončila technická zařízení, bez nichž start nebude možný. „Tato dodatečná investice je zálohou pro snahu NASA dostat člověka do roku 2024 znovu na Měsíc,“ dodal Bridenstine.

Božská dvojčata

Ředitel NASA uvedl, že nová mise se bude jmenovat Artemis podle antické bohyně lovu a Měsíce. Symbolicky je její jméno ještě důležitější tím, že šlo o dvojče boha lukostřelce Apollóna, podle něhož se jmenoval kosmický program z let 1969 až 1972, který dokázal na Měsíc dostat dvanáct amerických astronautů.

Celkový roční rozpočet agentury NASA se pohybuje kolem 21,5 miliardy dolarů ročně. Letos jde na kosmickou loď Orion, která by měla letět na Měsíc, raketu SLS (Space Launch System) a orbitální měsíční stanici 4,5 miliardy dolarů. Všechny tři tyto prvky jsou zásadní pro budoucí úspěch mise Artemis.

Události: Jeff Bezos se chystá na Měsíc (zdroj: ČT24)

Podle agentury AFP se ale řada expertů obává, že NASA nebude moci splnit nový termín 2024. Jako největší problém se jeví zpožděný vývoj raketového nosiče SLS, na kterém pracuje společnost Boeing. Na otázku, jaké budou celkové náklady měsíční mise, šéf agentury Bridenstine odpověděl: „Moc rád bych vám to řekl.“