Brněnský kosmický inkubátor má první dvě firmy. Jedna studuje sucho družicemi, druhá vytváří mapy

Do brněnské pobočky inkubátoru Evropské kosmické agentury ESA BIC (Business Incubation Centre) Prague vstoupily první dvě firmy. Start-upy World from Space a OctoGeo pracují se satelitními daty, a po následující dva roky tak budou moci využívat informace, které ESA má. Oznámila to agentura CzechInvest na výroční konferenci kosmického inkubátoru ESA BIC Prague.

Zázemí najdou start-upy v Jihomoravském inovačním centru (JIC) a součástí programu je i finanční podpora ve výši 50 000 eur (1,3 milionu Kč) pro každý z nich. Vedle finanční podpory budou moci využít konzultační a poradenské služby v technologické i podnikatelské oblasti a marketingové podpory nebo pomoci s vyhledáváním partnerů a potenciálních investorů.

„Abychom mohli kosmické technologie do budoucna využívat ještě hojněji, neobejdeme se bez zapojení komerčních firem, které jsou schopné aplikovat výsledky vesmírného výzkumu rychleji a levněji. Velkým zdrojem inovativních řešení jsou zvláště mladé firmy,“ uvedla generální ředitelka CzechInvestu Silvana Jirotková.

Družice proti suchu

Firma World from Space zpracovává satelitní data z družic Sentinel evropského programu Copernicus. Informace o aktuálním stavu a změnách ve vegetaci, infrastruktuře či hospodářských aktivitách pomáhají jejím klientům, městům, regionům i zemědělcům lépe reagovat na období sucha a zavádět opatření, kterými se mu mohou lépe bránit.

České Google Maps

Produkt MapTiler firmy OctoGEO je alternativou ke Google Maps. Nabízí mapy založené na otevřených datech a open-source softwaru, lze je jednoduše adaptovat pro vlastní použití, neobsahují reklamy, respektují soukromí koncových uživatelů a fungují i v uzavřeném firemním prostředí či zcela off-line.

Týden s ESA

Výroční konference kosmického inkubátoru ESA BIC Prague zároveň oficiálně zahájila Czech Space Week. Během týdne chtějí ministerstvo dopravy a agentura CzechInvest spolu s dalšími partnery přiblížit kosmické aktivity a jejich přínos pro vědu, podnikání, ale i každodenní život odborné i široké veřejnosti.

Evropská kosmická agentura (ESA) provozuje po Evropě na dvě desítky svých podnikatelských inkubátorů, tzv. Business Incubation Centre. Začínající firmy v nich rozvíjejí své projekty založené na kosmických technologiích směrem k využití v běžném životě. ESA BIC Prague byl založen na jaře 2016 a od té doby podpořil již 13 mladých českých firem. Jeho pobočka v Brně vznikla letos na jaře.