Egypt hlásí jedinečný objev: našla se hrnčířská dílna z doby stavitelů pyramid

Archeologové v jihoegyptské provincii Asuán objevili 4000 let starou keramickou dílnu. Podle objevitelů se jedná o unikátní nález, který může ukázat, jak fungovala společnost v době stavitelů pyramid.

S odkazem na sdělení egyptského ministerstva pro památky o tom informovala agentura AP. Nález je nejstarší dosud objevenou keramickou dílnou z dob Staré říše, zlaté éry budování pyramid. Podle ministerstva pro památky dílna fungovala v období čtvrté dynastie, tedy v letech 2613 až 2494 před naším letopočtem.

Na místě archeologové objevili například vápencový hrnčířský kruh na dutém podstavci:

Hrnčířský kruh z doby stavitelů pyramid
Zdroj: ČTK

Generální tajemník egyptské nejvyšší rady pro památky Mustafá Vazírí označil nález za neobvyklý a uvedl, že napovídá více o tom, jakou roli hrála keramika v běžném životě.

V pobřežním městě Alexandrii mezitím archeologové otevřeli 2000 let starý žulový sarkofág, jehož objevení bylo oznámeno začátkem měsíce. O jeho obsahu tak média dosud spekulovala. Vazírí nicméně uvedl, že v něm byly pouze kosterní ostatky a odpadní voda. Sarkofág vážící 30 tun podle něj nejspíše patřil zámožné rodině z období dynastie Ptolemaiovců.

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch. Od svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 totiž turistika značně utrpěla, především kvůli násilnostem. Cestovní ruch tvoří významnou část egyptské ekonomiky.