Kosatka a tanečnice. Nedaleko planiny Nazca se našlo 25 neznámých obrazů

Archeologové našli v Peru nové obrazce podobné těm na planině Nazca (zdroj: ČT24)

Archeologové s využitím dronů našli a zdokumentovali přibližně pětadvacet zatím nepopsaných obrazců v poušti na poloostrově Paracas. Ten se nachází jen desítky kilometrů od známějších obrazců na planině Nazca.

Většina z nově popsaných obrazců, jimž se odborně říká geoglyfy, je zřejmě stará přibližně dva tisíce let. Vytvořila je takzvaná Paracaská kultura stovky let předtím, než lid Nazca začal tvořit své obrazce.

O některých těchto obrazcích se tušilo již dříve, mapoval archeolog Johny Isla, který výzkum vedl. Nyní se je však pomocí dronů podařilo dokonale popsat a zdokumentovat – konečně tak vynikly jejich linie. A také se archeologům povedlo najít mnoho neznámých obrazců; mezi nimi byly například tvar tančící ženy nebo kosatky.

Linie z Palpa nejsou vidět jen ze vzduchu

Na rozdíl od klasických známých linií na planině Nazca, jež jsou vidět pouze z letadel, nové obrazce pojmenované jako Linie z Palpa jsou umístěné i na svazích hor; pod určitým úhlem jsou tedy vidět i ze země.

Oba druhy obrazců jsou podle archeologů fascinujícím dokladem o bohaté předkolumbovské minulosti Peru. A současně představují pro archeology i historiky stále ještě záhadu – nikdo totiž přesně nedokáže vysvětlit, proč vlastně vznikly, proč jsou tak velké a proč jsou tak špatně pozorovatelné.

UNESCO vyhlásilo tyto linie roku 1997 za památku mezinárodního kulturního odkazu lidstva, ani to ale nezabránilo jejich masivnímu poškození – mohou za něj jednak squatteři, ale také motoristé, kteří sem odbočují z nedaleké dálnice.

Poslední takový incident se odehrál letos v lednu – řidič nedbal výstražných cedulí, jež vstup i vjezd na místo zakazují, a zanechal stopy na ploše 100 na 50 metrů a částečně poškodil tři z linií. Zadržený muž se hájil tím, že chtěl vyměnit pneumatiku.

V roce 2014 zase skupina dvanácti až patnácti přívrženců hnutí Greenpeace vnikla na archeologické naleziště ve vysokých a sportovních botách. Na planině rozvinuli transparent s nápisem „Nadešel čas změny, budoucnost je obnovitelná“. Podle úřadů poškodili místo kolem obrazce jednoho ptáka.

Ministerstvo kultury proto letos oznámilo, že v budoucnu budou nad archeologickým nalezištěm o rozsahu 450 kilometrů čtverečních nepřetržitě hlídkovat drony.

Fenomén Nazca

Tyto obrazce proslavili více než archeologové a historici pseudovědci. Zkoumal je například záhadolog Erich von Däniken – podle něj sloužily jako přistávací dráha pro mimozemšťany. V posledních letech se o ně zajímali také tvůrci pořadů, jako jsou třeba Vetřelci dávnověku.