Oranžový sníh je všude. Do Evropy dorazil prach a písek z Afriky

Část řeckého území zahalil smog vytvořený z prachu, který přináší vítr přes Středozemní moře z Afriky.

Na sociálních sítích se navíc objevily snímky lyžařů na evropských svazích pokrytých jemně oranžovým sněhem. Často fotografie doprovází popisek: Lyžování na Marsu.

Podle meteorologů jde o důsledek písečných bouří nad Saharou. „Nad Českou republiku se ale tento prach nedostane, vítr ho teď nese zejména nad Balkán a na Turecko,“ vysvětluje meteorolog České televize Vladimír Piskala.

V Řecku africký prach působí problémy i v Aténách, kde panuje snížená viditelnost. Úřady a zdravotnické instituce vyzvaly osoby s dýchacími potížemi, děti a staré občany, aby omezili pobyt venku.

Mimořádně postižený je jih Kréty, kde naměřili ve vzduchu oproti normálnímu stavu až desetinásobek prachu. V některých částech ostrova v pondělí zůstaly zavřené školy. Meteorologové počítají s tím, že večer se začne situace lepšit v Aténách, na Krétě a v jižním Řecku pak ve středu.

Snímky oranžových zasněžených krajin na sociálních sítích pocházejí z Ruska, Bulharska, Ukrajiny, Rumunska a Moldavska.

Stanice BBC s odvoláním na meteorology uvedla, že barvu způsobil saharský písek, který se smísil ve vzduchu se sněhem a deštěm. Stává se to prý zhruba jednou za pět let, avšak letos je koncentrace prachu vyšší než obvykle. Lidé prý cítí písek i v ústech.

Takto vypadají mračna saharského prachu valící se na Evropu na satelitních snímcích NASA:

Saharský písek letí na Evropu
Zdroj: NASA

Oranžová jsou ale i místa bez sněhu: