Princ Edward vyznamenal mladé Čechy. Poskytl exkluzivní rozhovor České televizi

Prestižní zlaté ocenění vévody z Edinburghu v Praze převzala z rukou nejmladšího syna britské panovnice Alžběty II. prince Edwarda zhruba stovka studentů. Oceněním za dlouhodobý rozvoj v oblasti sportu, talentu, dobrovolnictví a za uskutečnění dobrodružné expedice podporuje britská královská rodina mladé lidi do 24 let. Do programu Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE) se jich v Česku zapojilo dosud asi 2500. Princ Edward poskytl České televizi exkluzivní rozhovor, vyzpovídal ho Daniel Stach.

„Doufám, že se toto ocenění stane vstupenkou do vaší budoucí kariéry a že na vaší cestě se vám podaří ovlivnit spoustu dalších lidí,“ řekl při předávání cen absolventům programu princ Edward. Přál by si, aby se i v ČR projektu účastnilo čím dál více mladých lidí a pomohlo je to lépe vybavit do života.

  • Prince Edward, Earl of Wessex, His Royal Highness The Prince Edward Antony Richard Louis, Earl of Wessex, Viscount Severn, Royal Knight Companion of the Most Noble Order of the Garter, Knight Grand Cross of the Royal Victorian Order, Honorary Member of the Saskatchewan Order of Merit, Aide-de-Camp to Her Majesty.

Projekt funguje od roku 1956 a aktuálně je možné se ho zúčastnit ve více než 140 státech. V Česku působí od roku 1994. Po celém světě DofE dosud přilákal přibližně osm milionů mladých lidí.

K centrům, která ho nabízejí v ČR, patří kromě mezinárodních středních škol a gymnázií mládežnické organizace či dětské domovy. Celkem jde o zhruba 170 zařízení, která pracují s dětmi a mládeží. Do programu se může bezplatně zapojit kdokoli ve věku od 14 do 24 let.

Projekt má mladým lidem pomáhat k rozvoji osobnosti a získání zážitků, které pro ně mohou být užitečné v budoucím osobním i pracovním životě. Zájemcům nabízí tři úrovně podle délky trvání a obtížnosti. Zatímco bronzová úroveň trvá šest měsíců, stříbrná rok a zlatá 18 měsíců. Ve všech aktivitách si studenti zvolí vlastní cíl, na jeho naplňování potom dohlíží vedoucí DofE v centrech programu.

Co dá program dětem

Podle PR manažera programu Martina Batka na něm děti oceňují zejména to, že se naučí být vytrvalí a pomáhat druhým lidem. Některé motivuje snaha vycestovat do zahraničí. V zemích, kde má cena delší tradici než v České republice, znamená výhodu pro uchazeče o studium na univerzitách nebo při hledání práce.

Cena pro české studenty

Zlaté mezinárodní ocenění vévody z Edinburghu převzala například Karolína Veselá z gymnázia v Rumburku. „Když jsem se před několika lety přihlásila do DofE, mojí hlavní motivací bylo díky expedicím poznat cizí země. Tehdy jsem netušila, co všechno se díky DofE naučím a kolik nových věcí poznám. Každá složka programu mě posunula o kousek dál v mém osobním růstu,“ řekla zlatá absolventka programu.

  • Exkluzivní a obsáhlý rozhovor s Jeho královskou Výsostí princem Edwardem, nejmladším synem královny Alžběty II., nabídne páteční Vědecké Interview. Prince Edwarda, který zavítal do Prahy, vyzpovídal pro Českou televizi moderátor Daniel Stach.
  • „Princ Edward mluví s médii jen výjimečně, a proto bylo hodně složité rozhovor domluvit. Pokud totiž rozhovor poskytne, je to většinou jen na pár minut. My jsme se spolu bavili víc než čtvrt hodiny,“ popisuje moderátor Vědeckého Interview Daniel Stach a dodává: „Hned od začátku bylo jasné, že princ Edward nebude suchým byrokratem, a to v rozhovoru rozhodně potvrdil. Byl uvolněný a nadšený z tématu, o kterém jsme mluvili. A v každém okamžiku se choval velmi lidsky a přátelsky, a to jak ke mně, tak i ke svému týmu a mým kolegům.“
  • Princ Edward přijel do Prahy v rámci setkání spojeného s Mezinárodní cenou vévody z Edinburghu. Cílem prestižního vzdělávacího programu, který má více než osm milionů úspěšných absolventů ve 140 zemích světa, je rozvinout schopnosti talentovaných mladých lidí ve věku od 14 do 24 let.
  • Páteční Vědecké Interview nabídne kromě rozhovoru s princem Edwardem také rozhovor s britskou velvyslankyní v ČR Jan Thompson, které se Daniel Stach, jenž také provází pořady Hyde Park Civilizace a Věda 24, ptal na spolupráci České republiky a Velké Británie nejen v oblasti vědy. Vědecké Interview začíná v pátek v 18:28 na ČT24.
Princ Edward
Zdroj: ČT24/Václav Hodina

„Změnila jsem se ze snílka v člověka, který umí dělat věci,“ doplnila ji studentka medicíny Kamila Otrubová z Prahy 4. Program absolvovala už dříve a od té doby na sobě nepřestává pracovat. Jako dítě údajně snila o tom, že se podívá na Kilimandžáro, a v uplynulém roce se jí to skutečně podařilo.

Další z oceněných studentů například pomáhali handicapovaným lidem či dětem z rozvrácených rodin, zdokonalili se v různých sportovních disciplínách nebo ve hře na hudební nástroje a zúčastnili se třeba expedice na různé evropské i světové vrchy.

Česko v uplynulých dnech hostilo také setkání asi stovky absolventů programu z celého světa při akci nazvané International Gold Event (IGE). Desetičlenné týmy měly za úkol připravit vlastní projekt zaměřený na startupy či pomoc znevýhodněným a obhájit ho před mezinárodní porotou, v níž zasedl také princ Edward.