TÉMA

Hakeem Jeffries

McCarthy se přiblížil zvolení do čela sněmovny USA. Jednání s rebely pokročila

Lídr nové republikánské většiny v americké Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy se v pátek výrazně přiblížil zvolení do čela legislativní komory, když ve 12. kole volby získal na svou stranu většinu dosavadních vnitrostranických odpůrců. Průlom nastal poté, co dva republikánské tábory ohlásily obrysy dohody ohledně ústupků požadovaných rebelující frakcí. Ve 13. kole volby už McCarthymu podle neoficiálních čísel chyběly ke zvolení jen tři hlasy, 14. kolo by mohlo přijít v sobotu brzy ráno SEČ.
6. 1. 2023Aktualizováno6. 1. 2023, 22:20|

McCarthy třikrát neuspěl ve volbě předsedy Sněmovny reprezentantů. Část republikánů je proti němu

Lídr nové republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy třikrát neuspěl ve volbě předsedy této komory amerického Kongresu, když v úterý jeho kandidaturu ani po intenzivních zákulisních vyjednáváních nepodpořilo několik kongresmanů z nejvíce pravicového křídla Republikánské strany. Jednání Sněmovny reprezentantů pak bylo přerušeno do středečního poledne.
3. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 00:04|

Demokraté vybrali nástupce Pelosiové. Ve Sněmovně reprezentantů je povede Jeffries

Demokraté v americké Sněmovně reprezentantů si svým novým vůdcem zvolili Hakeema Jeffriese. Newyorský rodák Jeffries se tak od ledna příštího roku stane prvním černošským lídrem sněmovních demokratů, napsala agentura Reuters. Nahradí dvaaosmdesátiletou Nancy Pelosiovou, která již dříve oznámila, že o znovuzvolení nebude usilovat a že chce místo ve vedení uvolnit mladší generaci.
30. 11. 2022|