TÉMA

Dozorci

Za násilí na vězních udělil soud bývalým valdickým dozorcům podmínky

Okresní soud v Jičíně v pátek potrestal podmínkou dva z osmi dozorců z věznice Valdice na Jičínsku, které obžaloba viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších činů. Zbývajících šest obžalovaných se podle soudu nedopustilo trestného činu, ale mohlo by jít o kárný přestupek, řekl předseda senátu okresního soudu Aleš Výmola. Ve dvou případech podle obžaloby dva z obžalovaných fyzicky napadli v celách vězně a další tomu přihlíželi. Obžalovaní vinu odmítli, někteří označili obvinění ze strany vězňů za pomstu. Rozsudek není pravomocný.
22. 3. 2024|

Věznicím scházejí dozorci a strážní. Ve Valdicích museli pozastavit dvě oddělení

Českým věznicím scházejí stovky dozorců a strážných. Nejvíce jich hledají ve Valdicích na Jičínsku. Kvůli nedostatku personálu tam už museli pozastavit dvě specializovaná oddělení pro vězně trpící poruchou chování. Podle vězeňské služby je problém získat hlavně mladé zájemce. Třeba i proto, že ve službě u sebe nesmějí mít vlastní mobilní telefon. Nepomáhá ani náborový příspěvek ve výši 150 tisíc korun.
6. 2. 2024|

Rakušan chce zvýšit platy policistů, hasičů a dozorců od října o deset procent. Bude o tom jednat v koalici

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) by chtěl prosadit zvýšení platů policistů, hasičů či pracovníků vězeňské služby – konkrétně by to mohlo být od října, a to o deset procent. Záměr potvrdil České televizi. Chce tak zatraktivnit práci v bezpečnostních sborech, nabrat nové lidi a zpomalit odchody těch zkušených. Podporu zatím dojednanou nemá, koaliční partneři ale o návrhu mluvit chtějí.
29. 1. 2024|

Vlna násilí v Ekvádoru pokračuje, situace je napjatá ve věznicích

V ekvádorském hlavním městě Quito vybuchlo několik náloží a na východě země zemřeli při žhářském útoku dva lidé. Situace je nadále velmi napjatá ve věznicích, kde vězni zadržují na 180 dozorců a zaměstnanců. Vlna násilí vypukla na konci minulého týdne. Prezident Daniel Noboa v úterý vyhlásil stav vnitřního ozbrojeného konfliktu.
11. 1. 2024|

Za trestání vězňů soud uložil dalším čtyřem dozorcům z rýnovické věznice podmínky

Okresní soud v Jablonci nad Nisou odsoudil další čtyři dozorce z věznice Rýnovice za trestání vězňů. Muži od soudu odešli s podmíněnými tresty a zákazem činnosti. Tři z nich se na místě odvolali, jeden z dozorců a státní zástupce si ponechali lhůtu pro odvolání. Obžalobě čelí celkem patnáct rýnovických dozorců, soudy se jimi zabývají v oddělených řízeních. Už loni soud nepravomocně potrestal jiné tři dozorce, vyslechli si také podmíněné tresty.
3. 2. 2023|

Ve věznicích chybí pracovní příležitosti. Zájem firem ale po pandemii mírně stoupá

České věznice hlásí téměř plný stav. V pětatřiceti zařízeních je skoro dvacet tisíc lidí. Chybí naopak dozorci a v poslední době třeba také práce pro vězněné. Covid, dopady války a energetická krize přiměly řadu firem k omezení výroby. Aktuálně pracuje osmapadesát procent vězňů a vězenkyň.
19. 12. 2022|

Dozorce obžalované z mučení odsouzené soud osvobodil, státní zástupce se okamžitě odvolal

Dozorce věznice ve Světlé nad Sázavou obžalované kvůli mučení odsouzené ženy v pondělí okresní soud v Havlíčkově Brodě obžaloby zprostil. Státní zástupce Lukáš Vodička, který pro pět mužů a dvě ženy z vězeňské služby požadoval podmíněné tresty a zákaz činnosti, se proti rozhodnutí na místě odvolal. Podle obžaloby jednali dozorci jako spolupachatelé, když 8. ledna 2020 připoutali odsouzenou k mřížím okna cely.
27. 6. 2022|

Za svévolné trestání vězňů uložil soud třem dozorcům podmínky

Okresní soud v Jablonci nad Nisou uložil podmíněné tresty třem dozorcům z věznice Rýnovice. Podle obžaloby svévolně trestali vězně, a to i fyzicky. Rozsudek není pravomocný, obžalovaní se proti němu na místě odvolali. Vinu odmítají. Státní zástupce požadoval podmíněné tresty, nechal si lhůtu na rozmyšlenou, zda se také odvolá.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 12:23|

Střet litoměřických dozorců s vězněm nebyl trestný čin, rozhodl odvolací soud

Odvolací Krajský soud v Ústí nad Labem potvrdil rozhodnutí litoměřického okresního soudu, podle kterého se dozorci v litoměřické věznici nedopustili trestného činu. Obžaloba je vinila z bezdůvodného napadení cizince. Proti usnesení litoměřického soudu podala stížnost na krajský soud státní zástupkyně.
7. 3. 2022|