Rakušan chce letošní navýšení platů policistů

Události: Debaty o navýšení platů policistů či hasičů (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) znovu slíbil, že se pokusí od října vyjednat zvýšení platů policistů, hasičů nebo pracovníků vězeňské služby o deset procent. Využít k tomu chce úterní neformální jednání ministrů o rozpočtu a středeční zasedání vlády. Zatím ale pro svůj záměr nemá podporu v koalici. Kvůli platům se v pondělí sešli s ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) zástupci Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. Dohodu ale schůzka nepřinesla.

Reálné příjmy policistů či hasičů se za poslední tři roky propadly o více než patnáct procent. Petr Čorňák slouží u policie patnáct let a situace u sboru je teď podle něj jedna z nejhorších. „Odchází zkušení policisté, tak musíme skládat méně hlídek, než jsme byli zvyklí,“ popsal s tím, že policisté jsou tak vytíženější.

Stejně to vnímá i dopravní policista Filip Novák. U jeho oddělení chybí lidé i peníze a on jen stěží uživí ženu a malé dítě. „Platíme hypotéku, bydlíme v menším bytě a musím říct, že s ohledem na to, jaký mám plat, tak sotva zvládáme,“ dodává.

Propady příjmů chce zmírnit ministr vnitra říjnovým růstem platů policistů, hasičů nebo pracovníků vězeňské služby o desetinu. „Byl by to ideál a od začátku jsem říkal, že za svého ministerského působení bych chtěl zažít dvakrát, alespoň, nárůst platové hladiny tak, abychom mohli umět oceňovat kvalitní policisty,“ uvedl Rakušan.

Rakušan říjnový desetinový růst platů slíbil už v lednu při diskuzi s občany v Karviné. Svůj plán ale zatím u koaličních partnerů neprosadil, a to i kvůli vysokému schodku státního rozpočtu.

„Já si myslím, že bezpečnostní složky máme řešit standardně od 1. ledna příštího roku,“ míní Jurečka. Také ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v červnu řekl, že v roce 2024 prostor pro zvyšování platů nevidí. „Teprve jsme zahájili politické debaty o rozpočtu na rok 2025,“ podotkl.

Hrozící protesty

„Ministr vnitra neustále slibuje, policisté odcházejí od policie, nedaří se nábory,“ kritizuje místopředsedkyně poslaneckého klubu ANO Jana Mračková Vildumetzová. Odbory zastupující policisty, hasiče a další bezpečnostní sbory se na ministerstvu s Rakušanem sejdou ve čtvrtek. Po jednání chtějí rozhodnout, jestli v září uspořádají protestní akce. „Jsou nastaveny tak, že by byly před krajskými volbami,“ řekl předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič a dodal, že by šlo o shromáždění před ministerstvy a Úřadem vlády.

„Má si příslušník bezpečnostního sboru žádat o dávky? To není asi zcela normální, když chrání životy občanů této republiky,“ podotýká také předseda Odborového svazu hasičů Jiří Jílek. Policejní i hasičské odbory chtějí, aby vláda přijala Rakušanův návrh. O platech budou odbory ve středu jednat i s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Schůzka odborů ve zdravotnictví s Jurečkou dohodu nepřinesla

Platy řešili na schůzce s ministrem Jurečkou také zástupci odborů ve zdravotnictví, k dohodě ale nedospěli. Předáci dál požadují růst výdělků od září pro všechny profese v sociálních službách o deset procent. Návrh ale počítá s přidáním jen pro technické pracovníky.

„Já si stojím za návrhem, který jsem předložil, tedy prioritně zvýšení platů v první stupnici a pro lidi ve státní službě o deset procent od 1. září. Ostatní pracovníky ve zbývajících stupnicích bychom řešili od 1. ledna 2025,“ uvedl Jurečka.

Podle místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Jany Hnykové to ale bude mít katastrofální dopad. „Už nyní chybí přes tři tisíce zaměstnanců v sociálních službách podle asociace poskytovatelů. Já si myslím, že je to v současné době ale daleko vyšší a samozřejmě se plánují další odchody,“ podotýká.