Věznicím scházejí dozorci a strážní. Ve Valdicích museli pozastavit dvě oddělení

Události v regionech: Nedostatek dozorců a strážných ve věznicích (zdroj: ČT24)

Českým věznicím scházejí stovky dozorců a strážných. Nejvíce jich hledají ve Valdicích na Jičínsku. Kvůli nedostatku personálu tam už museli pozastavit dvě specializovaná oddělení pro vězně trpící poruchou chování. Podle vězeňské služby je problém získat hlavně mladé zájemce. Třeba i proto, že ve službě u sebe nesmějí mít vlastní mobilní telefon. Nepomáhá ani náborový příspěvek ve výši 150 tisíc korun.

Valdice jsou věznicí s ostrahou pro více než tisíc vězňů. Průměrně si odpykávají desetileté tresty, například za vraždy nebo jiné násilné činy. Právě v tomto zařízení chybí nejvíce strážných a dozorců v republice. „K prvnímu únoru to bylo padesát příslušníků a patnáct občanských zaměstnanců, což jsou především vychovatelé, lékaři,“ uvedla mluvčí Eva Francová.

Zatímco dozorci zajišťují přímý dohled nad vězni, strážní chrání budovu a střeží věže. Mezi nimi je už 26 let i Radek Smolík. Ve Valdicích začal pracovat hned po základní vojenské službě. Nyní má ale zařízení problém mladé uchazeče nalákat.

„Každý nastupuje jako strážný, ale v rámci vězeňské služby má široké uplatnění. Může jít k justiční stráži, může dělat psovoda specialistu, může to být dozorce,“ popsal vedoucí vězeňské stráže Smolík.

Nedostatek dozorců a strážných v českých věznicích
Zdroj: Vězeňská služba ČR

Překážkou jsou psychotesty i náročné pracovní prostředí

Budoucí dozorce nebo strážný musí mít čistý trestní rejstřík, splnit fyzické testy a také psychotesty. Právě těmi neprojde nejvíce uchazečů. „Hodně se potýkáme s tím, že u nás slouží do tří let, hodně slouží přesčasy. Ne každý, který sem přijde, dokáže tohle prostředí zvládnout dlouhodobě,“ nastínila mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová.

„To, že tady jsou odsouzení za velmi vážné trestné činy, je pro některé uchazeče i určitou obavou,“ doplnila Francová.

Problém mají věznice v celém Česku. S velkým nedostatkem se potýkají i třeba v Praze na Pankráci. Agresivita vězňů přitom stoupá. Zatímco před deseti lety napadli dozorce osmnáctkrát, loni to by 58krát.