Izrael vyšetřuje případ týrání palestinských vězňů

Události: Izraelská armáda čelí obvinění z týrání vězněných Palestinců (zdroj: ČT24)

Izraelský nejvyšší soud projednává žádost na uzavření vězení Sde Tejman v poušti, kde měli dozorci týrat palestinské vězně. Nedávno zveřejněné záběry naznačují i možné sexuální zneužívání. Armáda odmítá, že by šlo o systematickou politiku. Kauza vyvolala kritiku v zahraničí a rozděluje izraelskou společnost.

Ponuré záběry ukazují ležící palestinské vězně s rukama za hlavou, kteří mají zakryté oči, přičemž jeden z nich je odváděn strážemi stranou. Poté je zakryt skupinou dozorců a jejich štíty. Video pocházející z kamerového záznamu zveřejnila izraelská televizní stanice 12.

Izraelská armáda v prohlášení tvrzení o systematickém zneužívání vězňů kategoricky odmítla a opakuje, že pokud došlo k porušení pravidel, bylo to osobní selhání, ne oficiální politika.

Ne všichni s tímto vysvětlením však souhlasí. „Je to selhání kontroly, těch institucí v izraelské společnosti, jako soudů, které mají tomuto předejít, ale místo toho nechaly tyto praktiky existovat,“ říká mluvčí organizace Becelem Sarit Michaeliová.

Zprávy o nehumánním chování znepokojují USA

Nehumánní praktiky se nemají týkat jen ozbrojenců Hamásu, ale i těch Palestinců, kteří jsou zadrženi a pak pro absenci důkazů propuštěni. „Byli jsme zavření. Neviděli slunce, chyběl čerstvý vzduch. Jídlo je velmi špatné, a když nám ho dávají, ponižují nás. Dávali nám dvě jídla denně, nevyměňují oblečení. Neposkytli ani mýdlo,“ popisuje podmínky ve vazebních věznicích propuštěná Palestinka Fathíja Abú Músová.

Izraelci svědectví Palestinců označují za kašírované herecké výkony. Jeruzalém ale nemůže ignorovat mezinárodní reakce, zejména ty, které přicházejí ze Spojených států, které Izraeli dodávají zbraně a vojenskou techniku. „Zprávy o znásilňování, mučení a ponižování jsou hluboce, hluboce znepokojivé. Setrvale a jasně dáváme Izraeli najevo, že musí se všemi zadrženými zacházet humánně,“ sdělila mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierrová.

Část izraelské pravice se za dozorce postavila

Aféra vyvolala i vnitropolitické otřesy. Izraelská politika totiž neprožívá jen tradiční pravolevé dělení, ale v posledních měsících také souboj mezi jednotlivými odstíny izraelské pravice.

Když v červenci do vězení Sde Tejman dorazila vojenská policie, aby zadržela devět dozorců, čelila rozhořčenému davu. „Jestli se někdo dotkne našich vojáků, postavíme okolo nich ochranný val. Lidé povstanou proti vládě a je jedno, jestli bude levicová, pravicová, nebo jakákoliv jiná,“ hřímal jeden z demonstrantů Jen Frieman.

Část izraelské pravice požaduje, aby vláda zvolila tvrdší postup proti Hamásu a neohlížela se na názory OSN nebo Washingtonu. „Rukojmí trpí někde v tunelech a my zahrnujeme Pásmo Gazy humanitární pomocí. V mých očích je to nemorální a nespravedlivé,“ uvedl podle serveru Times of Israel ve čtvrtek ministr financí a předseda strany Náboženský sionismus Becalel Smotrič. Oponenti naopak říkají, že i v boji proti terorismu se musí dodržovat pravidla právního státu. Kauza zacházení s vězni tak není jen otázkou izraelsko-palestinskou, ale i izraelsko-izraelskou.