OSN obvinila Izrael z mučení zadržených Palestinců

Tisíce Palestinců byly zadrženy v Pásmu Gazy a odvlečeny do Izraele, kde se někteří stali obětí mučení, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Podle jeho zprávy čelili Palestinci mimo jiné waterboardingu, elektrošokům či odpírání spánku. V izraelské vazbě jich třiapadesát zemřelo, napsal úřad OSN.

„Svědectví shromážděná mým úřadem a dalšími subjekty poukazují na širokou škálu děsivých činů, jako je waterboarding či pouštění psů na zadržované, což znamená hrubé porušení mezinárodních úmluv o lidských právech,“ konstatoval vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk. Zpráva zmiňuje i sexuální násilí na zadržovaných.

Zjištění sepsaná v třiadvacetistránkové zprávě, považované za jednu z nejobsáhlejších svého druhu, by mohla být použita prokurátory Mezinárodního trestního soudu (ICC), kteří se zabývají zločiny spáchanými v souvislosti s útoky palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael ze 7. října loňského roku a jejich následky, podotýká agentura Reuters.

Ke konci června zadržovala izraelská vězeňská služba přes 9400 Palestinců, z nichž někteří byli drženi na utajovaném místě bez přístupu k právníkům, píše se dále ve zprávě, která vychází z rozhovorů s bývalými zadržovanými a dalšími zdroji.

Úřad OSN počet zadržovaných označuje za „ohromující“, kritizuje ho a uvádí, že mezi nimi jsou převážně muži a chlapci, ale také ženy a dívky. Zadržováni jsou palestinští bojovníci, ale i novináři, lékaři, zdravotní sestry či obránci lidských práv.

Izraelská armáda případ vyšetřuje

Zpráva Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva uvádí, že někteří Palestinci byli zadrženi v krytech, ve školách či nemocnicích, kde vyhledali útočiště před boji, jiní na kontrolních stanovištích, když prchali před izraelskou ofenzivou. Před převozem do Izraele byli často spoutáni a oči jim byly zavázány páskou.

Izraelská armáda oznámila, že obvinění ze zneužívání zadržovaných v Izraeli vyšetřuje, konkrétní případy ale odmítla komentovat.

Zpráva OSN upozorňuje také na kruté podmínky, v nichž jsou v Pásmu Gazy zadržováni izraelští rukojmí, kteří podle svědectví propuštěných nemají dostatek čerstvého vzduchu, slunečního světa a jsou vystaveni bití.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Türk vyzval k okamžitému propuštění zadržovaných Palestinců, stejně jako osvobození zbývajících izraelských rukojmí.

Hamás, který od roku 2007 vládne v Pásmu Gazy, podnikl 7. října bezprecedentní útok na Izrael, při němž zabil na 1200 lidí a dalších asi 250 unesl jako rukojmí. Izrael v odvetě zahájil masivní bombardování Pásma Gazy, kde žije na území menším než Praha asi 2,3 milionu obyvatel. Posléze izraelská armáda zahájila také pozemní operaci. Izraelská odveta si podle zdravotnických úřadů v Pásmu Gazy, ovládaných Hamásem, vyžádala životy více než 39 tisíc Palestinců, většinou civilistů.