Izrael opět vstoupil do Chán Júnisu

Izraelská armáda potvrdila, že zahájila novou pozemní operaci ve městě Chán Júnis v jižní části Pásma Gazy, informuje server The Times of Israel. Její vojáci se z této oblasti stáhli teprve před měsícem, ve čtvrtek ale armáda opět vyzvala palestinské civilisty z východní části města, aby se evakuovali do humanitární zóny na pobřeží. Boje proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás a dalším teroristickým skupinám pokračují i v jiných částech tohoto úzkého pobřežního pásu.

Novou operaci v Chán Júnisu armáda zdůvodnila „zpravodajskými informacemi, které naznačují přítomnost teroristů a teroristické infrastruktury v oblasti“. Cílem ofenzivy je podle ní rovněž zabránit teroristickým skupinám v Pásmu Gazy, aby se mohly nadále přeskupovat.

Do Chán Júnisu vstoupila 98. divize izraelské armády, která se odtud přitom zhruba před měsícem po týdenní operaci už podruhé stáhla. Stejná divize působila v Chán Júnisu po dobu čtyř měsíců už v první polovině letošního roku.

Vojáci bojují proti ozbrojencům Hamásu nad zemí i pod zemí, nalézají jejich zbraně a infrastrukturu, uvedla armáda s odkazem na podzemní síť tunelů. Při postupu jednotek do města bylo za uplynulý den provedeno také přes třicet vzdušných úderů.

Vedle nové operace v Chán Júnisu armáda pokračovala také v bojích proti Hamásu v Rafahu, který leží dále na jih u hranic s Egyptem, a také ve střední části Pásma Gazy. Vojáci za poslední den s pomocí přivolaných leteckých úderů, ostřelování z tanků, odstřelovačů i v boji zblízka zabili „desítky ozbrojenců“, tvrdí armáda v další zprávě s tím, že v akci byl těžce zraněn jeden její voják. Za uplynulý den pak armáda v celém Pásmu Gazy udeřila na více než šedesát cílů.

Výzva k obnovení jednání o příměří

Válku rozpoutal útok palestinských teroristů na izraelské pohraničí ze 7. října, při němž teroristé zabili na dvanáct set lidí a 251 osob unesli do Pásma Gazy jako rukojmí. Při dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu propustili přes stovku z nich výměnou za Palestince vězněné v Izraeli. Všechny další snahy o uzavření příměří a propuštění zbývajících rukojmí, jichž Hamás dosud zadržuje asi 115, zatím zkrachovaly.

Katar, Egypt a USA ve čtvrtek vyzvaly Izrael a Hamás, aby 15. srpna obnovily jednání o příměří s cílem dořešit zbývající problémy u navrhované dohody a začít ji neprodleně realizovat. Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua uvedl, že na schůzku vyšle své vyjednavače, Hamás na výzvu zatím nereagoval. Netanjahu nicméně v minulosti opakovaně uvedl, že konflikt skončí jedině porážkou Hamásu.

Rozsáhlá odvetná ofenziva Izraele v Pásmu Gazy si podle bilance úřadů ovládaných Hamásem od loňského října vyžádala životy téměř čtyřiceti tisíc lidí, dalších bezmála 92 tisíc lidí bylo v bojích zraněno. Podobná tvrzení však nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit.