Vlna násilí v Ekvádoru pokračuje, situace je napjatá ve věznicích

V ekvádorském hlavním městě Quito vybuchlo několik náloží a na východě země zemřeli při žhářském útoku dva lidé. Situace je nadále velmi napjatá ve věznicích, kde vězni zadržují na 180 dozorců a zaměstnanců. Vlna násilí vypukla na konci minulého týdne. Prezident Daniel Noboa v úterý vyhlásil stav vnitřního ozbrojeného konfliktu.

Quito zasáhlo několik explozí, které způsobily jen menší škody na majetku. Policii v ekvádorské metropoli však zaměstnala i řada falešných hlášení o položených bombách. Během žhářského útoku na východě země pak zemřeli dva lidé a dalších devět bylo zraněno. Celkově od neděle zemřelo asi šestnáct lidí.

V největším městě Guayaquil, jehož přístav kartely využívají pro vývoz kokainu z Kolumbie a Peru, hlídkují policisté a vojáci a podle agentury AFP je v ulicích nezvykle málo lidí. Školy pozastavily vyučování do pátku a mnoho obchodů má zavřeno.

Napjatá situace je nadále v ekvádorských věznicích. Podle čtvrtečního prohlášení správy věznic SNAI vězni zadržují na 180 dozorců a zaměstnanců, což je o několik desítek lidí více než ve středu. Ekvádorské věznice, kde na 32 tisíc vězňů dohlíží 2600 dozorců, opakovaně zažívají vzpoury a zločineckým skupinám se podle expertů podařilo proniknout do policejních struktur.

Násilí spustil útěk nejnebezpečnějšího ekvádorského zločince z vězení

Krize v zemi vypukla poté, co se v neděli podařilo uprchnout z vězení šéfovi gangu Los Choneros Adolfu Macíasovi, kterého úřady považují za nejnebezpečnějšího zločince v zemi. V reakci na to vláda zavedla v zemi mimořádný stav, na který zločinecké gangy zareagovaly vlnou násilí v ulicích a věznicích.

V úterý pak ozbrojenci přerušili živé vysílání státní televize TC. Novináře a televizní zaměstnance po několika hodinách osvobodila policie. Noboa krátce poté povolal armádu do boje proti kartelům a vyhlásil stav vnitřního ozbrojeného konfliktu.

Pro nejmladšího prezidenta v dějinách Ekvádoru je současná vlna násilí zásadní zkouškou. Šestatřicetiletý Noboa, který je v úřadu od listopadu, připravoval zpřísnění režimu ve věznicích, ze kterých šéfové gangů často řídí své zločinecké organizace.

Vyhlášením mimořádného stavu a stavu vnitřního ozbrojeného konfliktu se do potírání organizovaného zločinu může ve větší míře zapojit armáda. Od pondělí se podle úřadů podařilo zadržet přes 370 údajných členů gangů, kterých je podle prezidenta v zemi přes dvacet tisíc. V obtížné situaci má však Noboa podporu prakticky celého parlamentu, který je jinak velmi rozdrobený a rozhádaný.