TÉMA

Jindřichohradecké místní dráhy

Sprejeři „ozdobili“ vlaky Jindřichohradecké úzkokolejky. Čištění je drahé a časově náročné

Insolvenční správce Jindřichohradeckých místních drah informoval, že vlaky by na úzkokolejku mohly opět vyjet už na začátku června. Do té doby by trať měla mít nového vlastníka. Nejezdí se po ní už jeden a půl roku. O unikátní vagony se zatím dobrovolně starají bývalí zaměstnanci a potýkají se i s tím, že vozy se stávají terčem útoku vandalů.
9. 4. 2024|

Soud povolil reorganizaci jindřichohradecké úzkokolejky, firma je v úpadku

Krajský soud v Českých Budějovicích povolil reorganizaci firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Společnost je v úpadku a její věřitelé reorganizaci minulý týden schválili. Věřitel Jan Kysela musí do 120 dní předložit reorganizační plán, vyplývá z informací z insolvenčního rejstříku.
5. 2. 2024|

Věřitelé zadlužené jihočeské úzkokolejky schválili návrh reorganizace. Počítají, že dráhu koupí obce

Věřitelé zadlužené firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která je v úpadku, schválili její možnou reorganizaci. Investor, jímž by měla být firma good thing, chce o koupi úzkokolejných drah na jihu Čech a Vysočině jednat s obcemi. Reorganizační návrh počítá s tím, že by dráhu koupily obce. Část vozů by koupila firma Swietelsky Rail CZ, vyplývá ze středeční schůze věřitelů u Krajského soudu v Českých Budějovicích. Tento soud již dvakrát poslal firmu JHMD do konkurzu, pokaždé ale jeho rozhodnutí zrušil Vrchní soud v Praze.
31. 1. 2024|

Na jindřichohradeckou úzkokolejku by se mohly v létě vrátit vlaky

Během následující letní turistické sezony by mohl být obnovený provoz na úzkokolejce v jižních Čechách a na Vysočině. Dráha by také už mohla mít nového vlastníka, sdělil insolvenční správce firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) David Jánošík. Společnost do loňska provozovala vlaky a nyní je v konkurzu. Správce chce v nejbližší době požádat Drážní úřad o bezpečnostní osvědčení k dráze. Provoz by mohl být obnovený nejdřív jen o víkendech. Tratě jsou provozuschopné, řekl vedoucí oprav JHMD Jan Píšala. Provoz vlaků na tratích skončil přesně před rokem, Jihočeský kraj a Kraj Vysočina tam zajišťují náhradní autobusovou dopravu.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 19:34|

Jindřichohradecké místní dráhy jsou opět v konkurzu. Firma nemá zpět ani jednu licenci

Českobudějovický krajský soud prohlásil konkurz na zadlužené Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), zamítl návrh firmy na povolení reorganizace. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného v Insolvenčním rejstříku. Firma je od loňského podzimu v úpadku a v říjnu zastavila provoz vlaků na úzkokolejce.
12. 9. 2023|

Vrchní soud zrušil konkurz zadlužené Jindřichohradecké místní dráhy

Vrchní soud v Praze zrušil konkurz na zadluženou firmu Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Krajský soud v Českých Budějovicích se musí vypořádat s návrhem reorganizace firmy, uvedl vrchní soud. Vyhověl odvolání firmy JHMD a konkurz zrušil. Případ bude ale dál posuzovat soudce Zdeněk Strnad, což společnost JHMD napadala. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Proti rozhodnutí vrchního soudu není možné dovolání. Firma JHMD je od loňského podzimu v úpadku a provoz vlaků na úzkokolejce v říjnu zastavila.
5. 9. 2023|

Vlaky se na úzkokolejku z Jindřichova Hradce do léta nevrátí. Provozovatel jde do konkurzu

Insolvenční soud prohlásil konkurz na Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Firma je od podzimu v úpadku a provoz vlaků na úzkokolejce v říjnu zastavila. Věřitelé ve čtvrtek na schůzi u soudu neschválili společností navrhovanou reorganizaci. JHMD podle soudu dluží více než 360 milionů korun.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 18:23|

Soud zakázal firmě Jindřichohradecké místní dráhy nakládat s majetkem

Krajský soud v Českých Budějovicích zakázal zadlužené firmě Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) nakládat s majetkem. Oprávnění k majetku převedl plně na insolvenční správkyni. Soud tak změnil své vlastní jiné předběžné opatření. Argumentuje skepsí ohledně poctivých úmyslů firmy. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. O provoz tratí, ne však o dopravu samotnou, projevila nově zájem firma Swietelsky Rail CZ. Informaci z rejstříku potvrdil mluvčí firmy Michal Sirovátka.
9. 5. 2023|

Obce se pouští do záchrany Jindřichohradecké úzkokolejky. Vozit by měla hlavně turisty

Města na Jindřichohradecku chtějí společně zachránit tamní úzkokolejnou dráhu, takzvanou Jindřichohradeckou úzkokolejku. Firma, která ji do minulého roku vlastnila a provozovala, je totiž v insolvenci. Technická památka je tak momentálně mimo provoz. Obce, jejichž katastry dráha prochází, chtějí na úzkorozchodné koleje vlaky vrátit, zřejmě by už ale nezajišťovaly dopravu v původním rozsahu, vozily by hlavně turisty.
12. 1. 2023|

Jihočeské úzkokolejky opustily historické vozy. Odvoz nařídila insolvenční správkyně, šéf místních drah nesouhlasí

V Kněževsi na Rakovnicku budou nově deponované dva historické úzkorozchodné železniční vozy z majetku zkrachovalých Jindřichohradeckých místních drah (JHMD). Rozhodla o tom insolvenční správkyně. JHMD na sebe v září podaly insolvenční návrh. V říjnu přestaly na tratích z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a Obrataně jezdit vlaky, cestující zůstali odkázáni na autobusové linky.
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 17:11|

Místo vlaků úzkokolejky budou v jižních Čechách a na Vysočině jezdit krajské autobusy

Jindřichohradecká úzkokolejná dráha už místo vlaků nevypraví ani náhradní autobusy. Postupně je vystřídají krajské. Společnost skončila v úpadku a přišla o osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. Její vedení jedná s obcemi a řeší, jak s železnicí naložit do budoucna.
31. 10. 2022|

Provozovatel jindřichohradecké úzkokolejky jde do úpadku. Soud reorganizaci zamítl

Firma Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která provozuje dopravu na úzkokolejce, je v úpadku. Rozhodl o tom Krajský soud v Českých Budějovicích, reorganizaci zamítl. Soud má pochybnosti o pravdivosti údajů, které firma uvedla ohledně své finanční situace. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma JHMD nasadila od pondělí místo vlaků autobusy. Vypršela jí platnost osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. Firma na sebe podala začátkem září insolvenční návrh, dlužila přes 160 milionů korun.
6. 10. 2022|

Jindřichohradecká úzkokolejka prozatím dojezdila. Od pondělí ji nahradí autobusy

Firma Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která na sebe podala insolvenční návrh, nasadí od pondělí 3. října na úzkokolejce místo vlaků autobusy. Firmě vyprší 2. října platnost osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. JHMD argumentuje, že jí Kraj Vysočina neplatí poplatek za použití dopravní cesty. Firma nevyplatila v září zaměstnancům mzdu, protože jí chybí peníze, nefunguje jí ani web. Vyplývá to z vyjádření firmy a Drážního úřadu. Kraj Vysočina tvrdí, že postupuje podle smlouvy a firmě nic nedluží.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 13:11|

Dopravce podal trestní oznámení na Vysočinu kvůli úzkokolejce. Kraj tvrdí, že smlouvu dodržuje

Společnost Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) podala trestní oznámení na Kraj Vysočina. Podle dopravce neplní závazek hradit prokazatelné ztráty na úzkokolejce, od roku 2010 do loňska podle něj jde o 50 milionů korun. Oznámení o podezření ze spáchání trestného činu podala firma na okresní zastupitelství v Jihlavě. Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) řekl, že o trestním oznámení neví. Kraj podle něj vůči JHMD postupuje podle smlouvy.
19. 4. 2022|

Jindřichohradecká místní dráha je v ohrožení. Dopravce dluží miliony nejen finančnímu úřadu

Finanční úřad podal trestní oznámení na Jindřichohradecké místní dráhy. Provozovatel tamní úzkokolejné trati totiž dluží za loňský rok na dani z příjmu (včetně úroků) přes čtyři miliony korun. Dopravce má ale pohledávek víc. I proto se cestující obávají o budoucnost provozu těchto vlaků.
5. 10. 2021|

Úzkokolejka do Obrataně možná přijde o vlaky, Vysočina zvažuje náhradu autobusy

Kraj Vysočina možná zruší vlakové spoje na jedné z větví jindřichohradecké úzkokolejky. Hejtmanství zvažuje, že na ni v příštích letech přestane přispívat a upřednostní na svém území autobusy, které jsou levnější.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 18:51|

Jedna jízdenka vládne téměř všem vlakům bez ohledu na dopravce. Zatím ale nebude platit v komerčních spojích

S novým jízdním řádem začne v neděli na železnici fungovat celostátní tarif. Cestující si tak budou moci koupit jednu jízdenku na jakoukoli trasu, i když na ní vystřídají více dopravců. Tarif zprvu zahrne všechny vlaky objednávané kraji či ministerstvem dopravy, později by pod něj mohli dopravci zařadit i své komerční spoje. Ceny budou odpovídat nynějšímu základnímu tarifu Českých drah, jízdenky bude možné sehnat v pokladnách dopravců a na e-shopu.
12. 12. 2020|