Soud povolil reorganizaci jindřichohradecké úzkokolejky, firma je v úpadku

Krajský soud v Českých Budějovicích povolil reorganizaci firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Společnost je v úpadku a její věřitelé reorganizaci minulý týden schválili. Věřitel Jan Kysela musí do 120 dní předložit reorganizační plán, vyplývá z informací z insolvenčního rejstříku.

Reorganizační návrh počítá s tím, že by dráhu koupily obce, část vozů by koupila firma Swietelsky Rail CZ, vyplynulo ze schůze věřitelů u Krajského soudu v Českých Budějovicích, která se uskutečnila ve středu.

JHMD vlastní úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Obrataně a do Nové Bystřice. Firma je v úpadku od října 2022, kdy provoz vlaků zastavila. Dluží 350 milionů korun, vyplývá z přehledu pohledávek. Vlaky by mohly opět jezdit od června, uvedl insolvenční správce David Jánošík. Ze znaleckého posudku vyplývá, že firmu by bylo možné prodat až za 121 milionů korun.

Strategický investor, firma good thing, by koupila od JHMD část aktiv, nemovitosti a stoprocentní podíl v dceřiné firmě JHMD, společnosti Správa úzkokolejných drah. Stoprocentním vlastníkem společnosti good thing, která vznikla v listopadu 2022, je firma WTT. Patří ke třem zájemcům o provoz tratí. Zájem jezdit na úzkokolejce má také společnost Gepard Express a jedna polská firma.

Obce ze spolku Jindřichohradecká úzkokolejná dráha daly část peněz na žádost o bezpečnostní osvědčení k provozu dráhy, kterou v úterý podala Správa úzkokolejných drah k Drážnímu úřadu. Díky osvědčení lze provozovat vlaky.

JHMD vlastní úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Obrataně a do Nové Bystřice. Provoz na novobystřické trati začal 1. listopadu 1897.