TÉMA

Marie Benešová

Spor mezi ministerstvem spravedlnosti a soudkyní kauzy Postoloprt končí. Žalobu vzala zpět
Městský soud v Praze zastavil řízení ohledně udělení výtky chomutovské soudkyni Kateřině Vltavské. Tu uložila bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová kvůli pochybení při rozhodování v kauze Postoloprty. Soudkyně tehdy nesprávně odsoudila tamější radní. Vltavská na výtku reagovala správní žalobou, kterou ale nyní vzala zpět. České televizi informaci potvrdil mluvčí soudu Adam Wenig.
13. 9. 2023|Kateřina Dostálová
Ministerstvo uspělo ve sporu o odvolání plzeňské okresní státní zástupkyně
Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasační stížnosti ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) proti rozhodnutí Městského soudu v Praze, který letos v květnu už podruhé zrušil odvolání plzeňské okresní státní zástupkyně Antonie Zelené z funkce. Městský soud musí rozhodovat znovu, tentokrát ale bude vázán názorem NSS.
14. 8. 2023|
Justice se bude znovu zabývat výtkou od exministryně Benešové pro soudkyni postoloprtské kauzy
Městský soud v Praze se bude znovu zabývat výtkou, kterou udělila bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová chomutovské soudkyni Kateřině Vltavské. Ta údajně pochybila při rozhodování v kauze Postoloprty, když nesprávně odsoudila tamější radní. Vltavská se proti výtce ohradila správní žalobou, které dal za pravdu pražský městský soud. Jeho rozhodnutí teď zrušil Nejvyšší správní soud. Česká televize informaci zjistila z úřední desky NSS.
17. 7. 2023|Kateřina Dostálová
Soud znovu zrušil odvolání plzeňské žalobkyně, ministr Blažek podal kasační stížnost
Odvolání Antonie Zelené z funkce okresní státní zástupkyně v Plzni bude řešit Nejvyšší správní soud. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal kasační stížnost, kterou se brání proti rozhodnutí, jímž pražský městský soud znovu označil odvolání Zelené za nezákonné. České televizi to sdělila asistentka soudce Štěpánka Tykalová. O odvolání Zelené v minulosti dvakrát rozhodla Blažkova předchůdkyně Marie Benešová (za ANO), která ženě vytýkala závažná pochybení. Odvolání žalobkyně ale pražský městský soud pokaždé zrušil.
16. 6. 2023|Simona Schröderová
Objednat si něčí odsouzení možné není, justici takto zneužít nelze, myslí si ministr Blažek
Někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová si myslí, že Česko je zemí, kde si lze objednat trestní stíhání. Současný ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) by však slovo „objednat“ nepoužil. Je podle něj sice pravda, že trestní stíhání může jednoduše zahájit jeden policista pouhým podepsáním určitého dokumentu, ale státní zástupce jej může zastavit. Justici tak v tomto ohledu zneužít nelze. Bývalý prezident Miloš Zeman měl dle Blažka pocit, že by jeho spolupracovníci stíháni nebyli, kdyby nepracovali na Hradě, chtěl situaci tedy vyřešit abolicí. Blažek v Interview ČT24 také odmítl slova nejvyššího státního zástupce o tom, že by se o brněnskou bytovou kauzu zajímal více než o jakoukoliv jinou. „My se vždy ptáme toho, kdo je činný v té věci, (…) tady je to vrchní státní zastupitelství,“ uvedl.
23. 3. 2023|
Zeman hodlal udělovat milosti jen výjimečně. Nakonec jich podepsal 26
Miloš Zeman před zvolením do funkce deklaroval, že milosti a amnestie považuje za „feudální přežitek“, proto by je neuděloval, případně by zvažoval jen žádosti nevyléčitelně odsouzených, kteří touží strávit naprostý závěr života doma. Dodával však, že by se odsouzený neměl dopouštět závažných trestných činů. Ve funkci nakonec podepsal šestadvacet milostí a mnohdy vlastní zásady porušil.
9. 3. 2023|Matěj Lucovič
Prezidentem omilostněný podnikatel nezfalšoval lékařské zprávy. Podezření by bylo v rovině konspirací, říká policie
Podnikatel Pavel Podroužek podle policie nezfalšoval lékařské zprávy o svojí vážné nemoci, kvůli které mu loni udělil milost prezident Miloš Zeman. Kriminalisté uvedli, že by takové podezření bylo v rovině konspiračních teorií. Muž podle dřívějších informací médií i přes vážnou nemoc podnikal, řídil své firmy nebo cestoval. Podle policie mu zdravotní stav v podnikání nebránil.
31. 10. 2022|Šimon Rogner
Prezidentovi se rozpadá expertní tým. „Trpělivost došla“ čtyřem poradcům, konec zvažuje i Rusnok
Čtyři z dosavadních deseti členů expertního týmu prezidenta republiky skončili a pátý o tom uvažuje. Upozornil na to web Seznam Zprávy. Prezidentovi již nebudou radit prezidenti Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, bývalý odborářský předák Jaroslav Zavadil ani předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Že ukončí spolupráci s Hradem, zvažuje podle webu i dosluhující guvernér centrální banky Jiří Rusnok. Svůj krok zdůvodnili bývalí prezidentští poradci tím, že jim s Milošem Zemanem došla trpělivost.
24. 5. 2022|
Případ brněnského soudce obviněného z pokusu o sexuální nátlak na nezletilou projedná soud
Případ pokusu o sexuální nátlak ze strany soudce brněnského soudu na nezletilou míří k soudu. Státní zástupce v úterý podal obžalobu. Na webu Krajského státního zastupitelství o tom informoval mluvčí Hynek Olma. Obviněný vinu odmítá. V dubnu navrhli soudce obžalovat policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).
17. 5. 2022|
Ústavní soud otevřel muži pronásledovanému za totality cestu k úplné rehabilitaci
Ústavní soud (ÚS) v Brně v úterý otevřel Milanu Jančovi, který byl za komunistické totality opakovaně omezován na svobodě, cestu k úplné soudní rehabilitaci. Nařídil Nejvyššímu soudu, aby se znovu zabýval stížností pro porušení zákona, kterou podala v Jančův prospěch někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Nejvyšší soud původně stížnosti nevyhověl.
15. 3. 2022|
Blažek chce, aby vláda nemohla odvolat šéfa žalobců bez udání důvodu
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chce, aby v budoucnu nebylo možné odvolat nejvyššího žalobce bez udání důvodu, jako je to možné teď. Řekl to při návštěvě vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Současná vláda se zavázala v programovém prohlášení dokončit novelu zákona o státních zastupitelstvích.
7. 2. 2022|vkl
Prezident jmenoval Karla Šimku do čela Nejvyššího správního soudu
Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě jmenoval Karla Šimku předsedou Nejvyššího správního soudu (NSS). Jeho jméno nebylo dopředu zveřejněno. Premiér Petr Fiala (ODS) na středeční tiskové konferenci po vládě uvedl, že jmenování dosavadního soudce NSS Šimky kontrasignoval. Předchozí předseda Michal Mazanec skončil ve funkci 31. prosince. Prezident při Šimkově jmenování varoval před politizací této instituce a rozšiřováním NSS mimo okruh jeho působnosti.
2. 2. 2022Aktualizováno2. 2. 2022, 19:01|muh
Kárný senát zprostil soudkyni, která nechávala Janouška na svobodě
Soud zprostil od kárné žaloby brněnskou soudkyni Jaroslavu Bartošovou, která nechávala podnikatele Romana Janouška na svobodě. Záležitost v pondělí projednával kárný senát Nejvyššího správního soudu. Žalobu podala bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), na jejím obsahu trval i nový ministr Pavel Blažek (ODS). Navrhovala Bartošové dočasně snížit plat.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 20:05|vkl
V čele Nejvyššího správního soudu končí Michal Mazanec. Nástupce jmenuje ministr Blažek
Ve funkci předsedy Nejvyššího správního soudu (NSS) v pátek končí Michal Mazanec. Letos oslavil 70. narozeniny, s koncem roku tak musí odložit talár a tím pádem opouští také funkci ve vedení soudu. Do jmenování nového předsedy povede NSS místopředsedkyně Barbara Pořízková.
31. 12. 2021|
Na Úřadu vlády vznikne 74 nových míst
Na Úřadu vlády od ledna vznikne 74 nových služebních a pracovních míst, především kvůli zřízení útvarů pro ministry bez portfeje pro vědu, legislativu a evropské záležitosti. V rámci úpravy takzvané systemizace služebních a pracovních míst k začátku roku 2022 to ve středu schválila vláda. Materiál počítá i se zřízením desítky nových míst náměstků na ministerstvech a s řadou dalších organizačních změn v úřadech. Resort financí se také shodl se všemi správci rozpočtových kapitol na maximálních výdajích v lednu, kdy ještě nebude přijatý státní rozpočet.
22. 12. 2021Aktualizováno22. 12. 2021, 16:30|
Soud snížil trest muži za krádež housek v době nouzového stavu. Přesto půjde na deset měsíců za mříže
Městský soud v Brně Lukáši Kalinovi za krádež pěti housek v době nouzového stavu snížil trest z původních dvou let vězení na deset a půl měsíce. ČT to sdělila tisková mluvčí tamního soudu Petra Hovorková. Původní trest totiž napadla tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Nejvyšší soud pak v červnu její stížnosti vyhověl a poslal případ zpět k městskému soudu k novému projednání. Státní zástupkyně i Kalina se vzdali možnosti se odvolat, s trestem tak souhlasí.
21. 12. 2021|Eliška Drtilová
Soud zprostil bývalého nejvyššího žalobce Zemana kárné žaloby, již na něj podala Benešová
Nejvyšší správní soud (NSS) zprostil kárné žaloby bývalého nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Žalobu podala v létě ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) kvůli Zemanovu postupu v restituční kauze rodu Czerninů. Navrhovala v ní snížit státnímu zástupci plat. Zeman ve svém závěrečném návrhu uvedl, že ve schůzkách s Czerninem neviděl nic závadného. Podle soudu nešlo o kárné provinění. Benešová v reakci na rozsudek sdělila, že rozhodnutí soudu respektuje, žalobu ale podle ní bylo nutné podat.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 17:11|
Nejvyšší soud zrušil další tři tresty z nouzového stavu. Benešová uspěla se stížnostmi
Nejvyšší soud se zastal tří mužů, kteří v době nouzového stavu kradli a dostali za to přísnější tresty. Česká televize to zjistila z úřední desky soudu. Ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová (za ANO) podala ve prospěch trojice odsouzených stížnosti. Nejvyšší soud konstatoval ve všech případech, že okresní soudy porušily zákon v neprospěch obviněných, musí proto rozhodnout znovu.
15. 12. 2021|Eliška Drtilová
Nejvyšší správní soud je zahlcený stížnostmi. Narůstá počet nevyřízených sporů
Na Nejvyšším správním soudu (NSS) v Brně leží nejvíc stížností v historii. Navíc se ze zákona stal jediným místem, které řeší žaloby proti opatřením v souvislosti s koronavirovou epidemií a má na starosti ještě volební stížnosti. Soudu narůstá počet nevyřízených sporů dlouhodobě.
5. 12. 2021|
Odvolání státní zástupkyně Zelené bude znovu řešit soud. Rozhodla o něm Benešová
Spor o odvolání bývalé šéfky Okresního státního zastupitelství Plzeň-město Antonie Zelené dál pokračuje. Zelená podala kvůli svému odvolání z funkce opětovně žalobu. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Zelenou v září odvolala už podruhé ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Původní rozhodnutí Benešové v červnu zrušil pražský městský soud.
30. 11. 2021|Aleš Ligas
Povinné očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let navrhne Vojtěch od března
Ministerstvo zdravotnictví navrhne, aby vyhláška o povinném očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let proti covidu-19 platila od 1. března 2022. Na on-line tiskové konferenci to sdělil ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Zmínil také, že registrace dětí ve věku pět až jedenáct let k očkování by se měly spustit 13. prosince. Dodávky vakcín očekává o týden později.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 22:58|
Soud začal projednávat kárnou žalobu na exšéfa NSZ Zemana, pokračovat bude v prosinci
Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu začal projednávat kárnou žalobu na bývalého nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Podala ji ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová (za ANO) kvůli Zemanovu postupu v restituční kauze rodu Czerninů. Navrhuje mu proto snížit plat. Šéfka resortu žalobu přednesla před kárným senátem. Mimo jiné uvedla, že Zeman se snaží události bagatelizovat a že šlo o úlet. Zeman popřel, že by byl ve věci podjatý. Soud jednání odročil na 15. prosince, kdy bude vyslýchat dalšího svědka a provede listinné důkazy.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 15:48|
Hrad upravil termín, kdy Zeman omilostnil podnikatele Podroužka
Prezident podepsal udělení milosti pro Pavla Podroužka již 9. září. Pražský hrad dosud uváděl, že Miloš Zeman rozhodl o udělení milosti 14. září, tedy v den, kdy nastoupil do nemocnice. Informaci Hrad upravil v tiskové zprávě na svém webu.
4. 11. 2021|muh
Padesát budoucích soudců čeká na jmenování prezidentem, unie varuje před průtahy
Ministerstvo spravedlnosti počítá s variantou, že by noví soudci dočasně skládali slib do rukou předsedy vlády, nikoliv hlavy státu. Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana momentálně brzdí jmenování asi padesáti soudců. Soudcovská unie varuje, že pokud se to nestihne do konce roku, může dojít k průtahům.
26. 10. 2021|