Spor mezi ministerstvem spravedlnosti a soudkyní kauzy Postoloprt končí. Žalobu vzala zpět

Městský soud v Praze zastavil řízení ohledně udělení výtky chomutovské soudkyni Kateřině Vltavské. Tu uložila bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová kvůli pochybení při rozhodování v kauze Postoloprty. Soudkyně tehdy nesprávně odsoudila tamější radní. Vltavská na výtku reagovala správní žalobou, kterou ale nyní vzala zpět. České televizi informaci potvrdil mluvčí soudu Adam Wenig.

Řízení bylo v návaznosti na zpětvzetí žaloby zastaveno, uvedl mluvčí Wenig. Důvod, proč vzala soudkyně Vltavská svou žalobu zpět, neuvedl.

Výtku udělila exministryně Benešová, Vltavská podle ní neměla vydat trestní příkaz, jelikož vina zastupitelů Postoloprt nebyla jednoznačně prokázána. Své rozhodnutí soudkyně Vltavská opřela o znalecký posudek, který byl chybný. Na to upozorňovala opakovaně také obhajoba. Podle exministryně Benešové měla soudkyně poznat, že znalec při vyhotovení posudku zvolil špatný postup.

Soud se původně Vltavské zastal

Proti výtce podala Vltavská žalobu. Městský soud v Praze se jí zastal a výtku zrušil. Byla podle něj v rozporu s ústavním principem dělby moci, protože ministryně v tu chvíli zasahovala do soudcovské nezávislosti.

Rozhodnutí městského soudu ale následně zrušil Nejvyšší správní soud. „Soudce není možné vnímat jako jakési automaty na bezchybná rozhodnutí. I z toho důvodu je nutné trvat na výkladu, který připouští postih za pochybení při rozhodovací činnosti výtkou jen v závažných a neomluvitelných případech,“ uvedl NSS.

Městský soud v Praze se měl při dalším projednání zabývat právě tím, jestli se v případě vydání trestního příkazu Vltavskou jednalo o závažný a neomluvitelný případ. Řízení ale nyní zastavil. Výtka pro soudkyni Vltavskou tak nadále platí.

Kauza Postoloprty

V kauze Postoloprt rozhodovala soudkyně Vltavská o vině deseti zastupitelů v tom, jestli způsobili škodu své obci v hodnotě 500 tisíc korun. V roce 2015 totiž schválili prodej domu na náměstí za jeden milion korun. Rozhodnutí ale napadl jeden z občanů obce, který chtěl budovu koupit. Namítal, že šlo o prodej pod cenou. Policie proto při vyšetřování nechala vypracovat znalecký posudek, podle kterého byla obvyklá cena v místě více než 1,5 milionu korun.

Vltavská následně v roce 2017 odsoudila zastupitele trestním příkazem a rozdala peněžité tresty. Všichni se proti rozhodnutí bránili odporem, proto řízení i nadále pokračovalo. Při dokazování soudkyně na základě revizního znaleckého posudku zjistila, že posudek, který nechali zpracovat vyšetřovatelé, byl chybný. Cena, za kterou nemovitost zastupitelé prodali, odpovídala tržní. Všechny obžalované tak soudkyně zprostila v dubnu 2019 viny.